41.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1985

      

Rok 1985 byl rokem jubilejním, kdy si křesťané v naší vlasti připomínali 1100 let od smrti sv. Metoděje.

   Dne 25. ledna zemřel po krátké nemoci náš kostelník pan Ignác Matějíček, který v brumovském  chrámu Páně vykonával kostelnickou službu přes 50 let. „Pane Matějíček, děkujeme Vám za všechno, co jste pro nás a náš kostelíček vykonal upřímným a srdečným Pán Bůh zaplať,“ ( z rozloučení ministranta Stanislava Strnada).

   Hned po Velikonocích se začala opravovat vnější fasáda kostela, dávali se měděné rýny a modřínové okenice do věže. Opravu si dělali farníci brigádnicky pod vedením p. Františka Křeka st. Některé výdaje při opravě: Dřevěné desky 3000,-Kč, fošny 2000,-Kč, cement, písek, vápno, práce od OPS Gottwaldov-9000,-Kč, písek, štěrk – 3000,-Kč, další desky a cement – 3000,-Kč, nové okapové roury – materiál a montáž stály 121 544,-Kč. Projektová dokumentace hromosvodu – 3044,-Kč, nové bleskosvody: demontáž starého, materiál a montáž nového bleskosvodu stály 14 696,-Kč. Modřínové okenice do věže asi 3000,-Kč plus ostatní menší náklady, takže celková suma opravy dělá 160 000,-Kč.

   Kostel byl natřen rakouskou barvou Avenarius, kterou nám poslali a uhradili dobrodinci z Rakouska (asi 70 000 šilinků).

   16. června bylo ve farnosti 1. svaté přijímání, při kterém poprvé přistoupilo ke stolu Páně 77 dětí naší farnosti.

V červenci byla na Velehradě hlavní pouť jubilejního Metodějova roku, které se zúčastnili jen někteří jednotliví naši farníci. Tři dny před svatováclavskými hody se dokončila oprava kostela, v sobotu ještě malíři dělali poslední nátěr omítky a po nich lešenáři během dne odstranili z celého kostela a věže lešení. Byl to obdivuhodný výkon.

   Hody se slavily neděli před sv. Václavem 22. září, kdy mše svaté byly jedna ráno 8.00 hod a druhá slavná odpoledne v 16.00 hod, při které koncelebrovalo 7 kněží v naplněném kostele, kazatelem byl P. Vladimír Tomeček z Napajedel.

   Z výroční zprávy farního úřadu:

Pokřtěno bylo v naší farnosti za rok 1985 celkem 84 dětí, sezdáno 28 párů novomanželů, pohřbeno 54 farníků a svátost nemocných přijalo společně v kostele asi 100 farníků. Na sklonku roku patří dík všem známým a neznámým brigádníkům a dobrodincům našeho kostela, kéž jim Bůh odmění jejich oběti a provází je svým požehnáním, pomocí a ochranou.