37.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1981

      

Před 1. sv. přijímáním bylo připomenuto: Úřední věstník pro duchovní správu „Duchovní pastýř“ upozorňuje na závažnost přípravy k 1. sv. přijímání, na povinnost této přípravy nejen pro duchovní správce ale hlavně pro rodiče. 1. sv. přijímání bylo v neděli 7. června a prvokomunikantů bylo 60. Pohoštění dětí bylo pro Brumov na faře a pro Bylnici na „pálenici“. Pouť na sv. Hostýn se opět letos vydařila, byla 17. května a účastníků – poutníků bylo 4 autobusy (2 z Brumova, 1 z Bylnice a 1 ze Štěpána). Asi 200 poutníků. Hlavní pouť na Provodově byla v neděli 9. srpna s účastí dvou autobusů poutníků. Pouť k sv. Anně do kaple na  Kopci se pro nepříznivé počasí a rozblácený terén neuskutečnila. Místo toho se v neděli odpoledne konala v kostele bohoslužba slova. Naši svatováclavskou pouť a hody jsme měli v neděli 27. září. Při obou mších svatých kázal dp. Jaroslav Kašpar, kněz – důchodce z Val. Meziříčí.

   Z výroční zprávy:

V tomto roce bylo v našem kostele 37 svateb, pokřtěno bylo 104 dětí a pohřbů bylo 50. Zaopatřeno bylo 47 osob. Podáno bylo 10 350 sv. přijímání.

   V tomto roce nově pořízeno:

-         Nátěr věže a věžky kostela a střechy kaple sv. Anny včetně nátěru žaluziových oken věže kostela – 17 432,-Kč. Prováděli horolezci z Gottwaldova – Zlína: Josef Povala a Vlastimil Polepil.

-         Položeno PVC pod lavice obou kaplí a v zadní sakristii – 3 775,- Kč.

-         Položeno PVC na schodiště k choře a lepení  - 4 248,-Kč.

-         Pořídila se hospodářská buňka, skladiště a je postavena v horní části farní zahrady. Buňku dodalo JZD Val. Klobouky v polovici září, cena 21 600,-Kč.

-         Na jaře bylo provedeno asfaltování chodníků kolem kostela – 30 000,-Kč

-         Pokrytí kaple sv. Jana ve Štěpáně šindelem – 9 000,-Kč

-         Koupena nová kazetová skříň s příslušenstvím pro archiv do farní kanceláře od prodejny „Nábytek“ Val. Klobouky (stará skříň se dala do sakristie a vysoká s roletou do garáže) – 15 472,-Kč

K tomu budiž připočítány brigádnické hodiny a práce na hřbitově na vykopání trasy pro položení kabelu na osvětlení hřbitova (52 brigádníků) a pak na zaházení výkopu (18 brigádníků). Práce byla ukončena 20. července za deštivého počasí.