36.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1980

      

Vstupujeme do jubilejního roku oslav 35. výročí osvobození naší vlasti. K 9. máji bylo opraveno sousoší Sv. Trojice na náměstí v Brumově. Opravu (většinou jen očištění ) provedl sochař Jan Bařinka, nový měděný kříž do rukou Vykupitele a měděnou holubičku, symbol Ducha Svatého, úspěšně provedl pan Ludvík Loucký, klempíř ve v. v Brumově. Vše podle starého vzoru.

   Oprava poškozené sochy sv. Gottharda už nevyšla. Také bylo v kostele oznámeno, aby se v rámci celonárodní směny na jarním úklidu i farníci zapojili do výzvy MěNV a přispěli k úpravě prostředí svého bydliště.

1)        Provedla se naplánovaná oprava varhan a varhanické stolice. Provedl ji varhanářský podnik z Brna v červnu a červenci t.r. v částce 23.261,-Kč. Různé výdaje s tím spojené stály 2. 239,-Kč.

2)        Oprava dřevěného schodiště na kůru v kostele. Vyšlapané dřevěné schodiště obloženo dubovými deskami – částka 4. 437,-Kč.

3)        Položené části nové rýny ze severní části v úseku presbytáře a novým svodem v ceně 1. 478,-Kč.

4)        Trojdílná skříň na bohoslužebná roucha a kostel. prádlo z dubového dřeva určená pro druhou sákristii v ceně 3.200,-Kč

5)        Opravily se světelné ciferníky na věži: tj. nová výmalba číslic a skelných ploch v ceně 2. 373,-Kč

6)        Technická úprava na chodbě farní budovy v přízemí: z prostorného WC, kde bylo také skladiště pro židle zpěvákům, se vytvořila moderní koupelna s elektrickým zařízením pro teplou vodu a osvětlení. Pořízeny 5x nové zárubně a 5x nové dveře. Veškeré práce a stav. materiál a malíři stálo 7. 000,-Kč.

 Z náboženského života:

   Tradiční pouť naší farnosti na sv. Hostýn se konala 11.5. s potěšitelnou účastí 287 poutníků ( 4 autobusy – 200 poutníků, 67 osob vlakem a 20 osob vlastními auty).

   Májové pobožnosti se konají 3x týdně a to v pondělí, středu a čtvrtek. I. sv. přijímání se konalo v neděli 8. června 1980 a bylo 83 dětí. Provodovská pouť měla 2 autobusy poutníků. Naše svatováclavská pouť a hody se konala v neděli 29. září, slavnostním kazatelem byl dp. P. Antonín Vavroušek, místoděkan z Rudy u Rýmařova. Odpoledne po svátostném požehnání pobesedování s kněžími ze sousedství. Během roku bylo zaopatřeno 50 nemocných a starých lidí, podáno bylo 10 800 sv. přijímání. Dle matriky bylo 35 svateb, pokřtěno bylo 102 dětí, pohřbeno bylo 61 farníků.