33.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1977

      

Výmalba farního kostela – hlavní akce roku. Aby se uskutečnila, musela se plánovat už před 3 roky. Malbu provedla Charita, chrámová služba v Červeném Kostelci a provedl ji malíř František Petrák se svým pomocníkem Stan. Skolákem v červenci až srpnu tohoto roku. Je provedena ve dvou odstínech pískovcových tónů, ale tak, že pilíře a římsy jsou v barvě bílé. Předcházelo schválení církevních a státních nařízených úřadů a souhlas státní památkové péče v Brně, jejíž experti byli v kostele krátce před malbou.

   S malbou byly odborně vyčištěny, vyretušovány a přefizovány nástropní obrazy v počtu 12 medailonů a 2 obrazy 4x2 m v temp.  a olejové technice a v kněžišti jeden nástěnný obraz Poslední večeře v rozměrech 4x3 m. Malba kostela je provedena na vápně. Před tím stará malba byla na hlince. Odstranění staré zčernalé malby seškrábáním se postarali brigádníci – a byla to zdlouhavá, namáhavá a hlavně hodně uprášená práce – stejně tak svépomocí bylo postaveno lešení a pak zase sundáno. Pohled do kostela při postaveném lešení na chóře ukazuje přiložená fotka. Brigádníků bylo vždycky potěšitelně dosti, až 40 osob (škoda, že nejsou zachyceni v počtu odpracovaných hodin), a také vždycky a obětavě na každou výzvu přišli. Za to byli také zařazeni mezi dobrodince kostela a byla za ně a jejich rodiny též sloužena mše sv. Aby rozsah prací a velikost svépomoci farníků všem patrnější bylo, budiž uvedeny rozměry kostela: kostel je stavěn do podoby rovnoramenného kříže o délce a šířce 42 m, chrámová loď je klenutá ,šíře 15 m a výšky 10 m. Boční kaple jsou zakončeny rovným stropem. Celkový náklad na výmalbu je Kč 40,210 ( v tom: krycí blány „igelit“ 380,-, přípojka vody do sakristie Kč 1.578,- a oprava hlav. oltáře 4.648)

   Pořídili se nové rámy křížové cesty. Staré rámy byly už značně červotočivé. Nové jsou z dubového dřeva slohového profilu, jsou patizovány do teplé – světlé hnědi a jsou převoskovány, aby byly v harmonii se starými obrazy. Shora mají kartuše (nádstavky) provedené v basreliefu s křížky a římskými číslicemi. Provedla je dílna Františka Šuberta v Praze v ceně Kč 7.650 mimo dopravu. Rámy nesou obrazy staré křížové cesty z minulého století a jsou to kopie podle Fuhricha.

   Cenné obrazy našeho kostela.

   Do vymalovaného kostela se na původní místa zavěsily 4 nově restaurované obrazy umělecké: 1.Narození Páně, . Stigmata sv. Františka, 3. Nejsvětější Trojice (jinak Korunovace Panny Marie) a 4. Svatý Václav. Všechny jsou v ochraně Památkové péče. Restaurování velmi zdařile provedl František Šubert, odborný restaurátor obrazu, který je měl ve své dílně v Praze. Nutno poznamenat, že při provádění obnovy obrazu „Korunovace Panny Marie“ přišel restaurátor na to, že tento obraz překrývá starší a původnější obraz z roku 1691. On ho prostě tak zvanou skalpovací metodou odkryl. Pak jej podložil novým plátnem, takže se tím celková cena za provedení zvýšila na 21.000 Kč. včetně dříve zaslanou zálohu 5.000 Kč. Zbývajících 16.000,- bylo uhrazeno stát. příspěvkem, za což byl v kostele veřejně vysloven dík a upřímné uznání.

   Nutno připomenout, že rám obrazu sv. Václava je úplně nový. Je to stejná kopie jako původní, v reliéfu řezaný v lipovém dřevě, reliéfy jsou listového dekoru a jsou zlaceny pravým zlatem 23 a Ľ karátu, plocha rámu zlatým metalem. Podle sdělení Šuberta starý rám, silně červotočivý, se prakticky při převozu do dílny rozpadl, že v lomu to už byl úplný perník, který se už nedal zpevnit. Rám je velikosti 113x90cm o šířce lišty 11,5cm a stál celkem 5.415,-Kč. Rozpis se skládá ze 12ti položek, aby výsledná suma budila dojem, že není přehnaná.

   Poněvadž charita zapůjčené lešení hned neodvážela, použilo se ho s jejím souhlasem k naší nové neplánované mimořádné akci oprava fasády farní budovy kolem dokola: přiložené foto a) vpředu, b) vzadu a oprava kaple sv. Anny zevně i uvnitř. Fara je jednopatrová budova s vysokými štíty. Stavba trubkového lešení a pak jeho rozebrání bylo velmi náročné. Ale zase všechno velkou obětavostí a pohotovostí celé řady brigádníků bylo zvládnuto v poměrně krátkém čase (14 dnů), k tomu trubky a desky lešení byly očištěny a uloženy k odvozu. Náklad byl jen za materiál ( písek, cement, vápno, barvy a fermež) a klempířské práce Kč 4.450,- K radosti všech budova fary a kaple , všechno takto obnovené, vhodně zapadlo do celkového pohledu na naše město.

  V závěru roku bylo ještě provedeno pokrytí sakristie novou skřidlicí a úprava terénu před sakristií, což zase ladně působí s úpravou prostoru kolem nové smuteční síně. Stará, prohnilá ještě cementová krytina byla stržena a nahrazena novou, dvoufalcovkou z Hranic. Nakonec do bylnické kaple byla vhodně umístěna nová dřevěná skříň na čistící potřeby a inventář pro úpravu oltářů. Je to vkusná nízká skříňka s posuvnými dřívky a s lávkou od stolařského družstva za Štěpána za 1.290 Kč.

   Výroční zpráva za tento rok 1977 mluví, že v našem kostele si podalo ruku k společnému životu 43 párů novomanželů a jinde 2, celkem bylo 45 svateb. Bylo pokřtěno 121 dětí a zemřelo 59 farníků. Bylo zaopatřeno 60 nemocných a starších farníků, z nichž 27 dostalo svaté pomazání nemocných. Bylo podáno celkem 11.760 sv. přijímání, z toho 72 prvokomunikantům. V květnu se konaly obvyklé májové pobožnosti – byly denně mimo sobot – a při nich se četlo:  Bl. Jan Nepom. Neumann, nový světec, rodák z Prachatic. Pouť na Sv. Hostýn se konala 8. května a zúčastnilo se jí 200 poutníků, které tam dopravily 4 autobusy. Pouť na Provodov se uskutečnila 7. srpny se třemi autobusy poutníků. Eucharistická slavnost Těla a Krve Páně se konala v obvyklém rozsahu v neděli 12. června v kostele.

   Do duchovního života farnosti příznivě zasáhl i ohlas primice novokněze Jindřicha Miklase z Nedaš. Lhoty, konané v Nedašově v sobotu 9.7. 1977, který v našem kostele udílel své novokněžské požehnání  v pondělí 18.7. po mši sv. Primiční slavnost se zdařila a vybízela nás, abychom s přípravou vyhlídkové primice našeho bohoslovce Víta Bližňáka, které do roka čekáme, než na ně dojde, včas pamatovali.

   Do radostné předvánoční nálady došla k nám smutná zpráva, že ve čtvrtek 15. prosince 1977 zemřel po těžké nemoci arcib. rada a farář v Renotech a Rasece u Štenberka rodák z Bylnice. Rozloučení v Renotech v úterý 20.12. dp. P. Kajetán František Hořák. Zachycen vedle na primič. obrázku uprostřed. Pohřben byl v Brumově-Bylnici ve středu 21.12 1977 v 10 hodin. Pohřeb byl důstojný s velkou účastí věřících i jeho bývalých farníků (tři autobusy), 48 kněží a 14 klášter. sester. Zemřelý byl zpovědníkem cth. sestřiček. Z pověření Otce biskupa pochoval a za celou diecézi se rozloučil kanovník. P. Josef Pechanec, děkan z Val. Klobouk. Kazatelem byl kněz z řádů Těšitelů. Zemřelý byl provinciálem Těšitelů. O jejich velkou účast na pohřbu se zasloužil dp. Alois Heř. Šimoník ze Štípy, který rozesílal „Parte“. Pohoštění smutečních hostů bylo v blízké restauraci a na faře.

     Několik slov z rozloučení duchovního správce u hrobu: …vzpomínám si, že jsi rád přicházel do našeho města, mezi své rodáky, přátele a známé, že ses rád zastavil i na faře  projevoval jsi zájem o naše kostelní úpravy a opravy, ale také o zdejší nábož. život. Tu jsi byl ve svém živlu a jí s povděkem konstatuji, že Tvůj obětavý kněžský duch se projevoval i aktivní výpomocí ve zdejší farnosti jako rozsévač slova Božího na kazatelně a při návštěvách nemocných jako těšitel. Budeme tě u hrobu navštěvovat a za tebe modlívat.