31.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1975

      

Oprava vazby střechy farního kostela byla práce velmi náročná jak na výpomoc brigádníků tak na náplň provedení. Na její průběh jsem pohlížel s obavami, ale přece, díky Bohu a obětavosti našich farníků, vše dobře ba velmi dobře dopadlo. K osobnímu zapojení do práce vybízelo mnoho činitelů:

1.     Výzvy v kostele a konání sbírek.

2.     Nachystaný stavební materiál: krovy, trámy, desky, složený na hromadách bokem kostela.

3.     Osobní propagace kostel. hospodářů Františka Křeka a Cyrila Holby, kteří k nástupu brigádníků dovedli povzbudit a je ovlivnit připomínkou: to děláme pro sebe, vždyť kostel je náš.

Co se má provádět? Výměna prohnilých krovů(22), trámů(16) za nové nad lodí chrámovou a též nové přelaťování. To ale znamená skřidlici sundat, očistit a zase zastřešit, a pak ze spodu spáry vymazat. S prací se začalo ve čtvrtek 7. srpna 1975. Práci prováděl tým tesařů z Bylnice pod vedením mistra tesaře Vojtěcha Strnky a jeho otce Aloise, kteří měli k rukám mnoho ochotných a obětavých pracovníků a brigádníků z celé farnosti. Už první den se jich sešlo 27. Napřed postavili tretnu, tj. šikmý můstek ke střeše z bylnické strany, pak asi ze sedmi polí se odkryly tašky, ty se očistily a daly na půdu. Mezitím tesaři vyměnili tři páry krovů, postavili novou stolici, dali spínací trámy, podzednice atd., přibili nové latě a znovu zastřešili. A klempíř František Slováček oplechoval potřebné okraje. To se opakovalo několikrát až do 30. srpna, kdy se vše šťastně skončilo. Když byla akce v plném proudu, sešlo se až 40 brigádníků. To byli pilno i ve farské kuchyni, neboť stůl k jídlu se prostíral ve far. kanceláři a na chodbě. Svačiny, posilující a občerstvující nápoje se donášely přímo na pracoviště. Závěrem bylo v kostele oznámeno: Dokončili jsme dílo veliké a odvážné. O jeho velikosti se zvláště přesvědčili ti, kteří po klenbě kostela chodili a na střeše pracovali. Všem, kteří se o tu zdárnou opravu přičinili, patří upřímné, křesťanské Pán Bůh zaplať, též klempíři panu Louckému, který pod kříž na konci hřebenu střechy zhotovil novou kouli jak symbol zeměkoule, která s křížkem tvoří souladnou maličkou věžku. Celkový náklad opravy činil 51. 346,40 Kč.

2 – Zátiší – veranda byla postavěna ke konci tohoto roku 1975. Nákres vypracoval technik Vojtěch Macků ze Štěpána, podle něho množství staveb. materiálu udal a celou práci provedl zedník Alois Bařinka s pomocníkem Aloisem Masařem. Střecha je rovná a oplechování provedl klempíř František Slováček. Dvéře na dvůr jsou prosklené z modřínového dřeva od pana Šenkeříka. Poznalo se, že toto zátiší je velmi užitečné a prospěšné nejen v zimě, ale i v létě.

3 – Oprava kaple sv. Cyrila a Metoděje na Březové. Kaple měla starou omítku velmi narušenou a počmáranou rebusy milenců. Stará prohnilá omítka se úplně až do kamene odstranila a nahradila novou brizolitovou omítkou a novým nátěrem plechové střechy, takže zazářila novodobou krásou. Opravu provedl zedník Alois Bařinka s pomocníkem mladým Šenkeříkem z traktorky. Stavební materiál stál 835,-Kč.

4 – Oprava sochy sv. Floriána v Brumově na náměstí. Je vlastně zdařilý odlitek původní pískovcové sochy velmi porušené a tak už zvětralé, že se drtila v prstech. Práci provedl sochař Jan Bařinka z Brna, rodák z Popova.

5 -  Čtvrtý nová zvon umíráček, posvěcený na jméno Josef, patron umírajících, byl zavěšen na dříve  připravený elektrický pohon, který byl proplacen částkou Kč 5. 482,- Kostel dostal na hlavní oltář nový velký červený koberec.

   Výroční zpráva farního úřadu za r. 1975 hlásí: bylo 28 svateb, narodilo se a pokřtěno bylo 131 dětí (včetně 24 cizích) a na místním hřbitově pohřbeno bylo 55 farníků. Mezi nimi byl i stavební technik František Šabršula z Brumova, který zemřel 20.4.1975 ve stáří 53 let. Velmi se zasloužil o opravy kostela, naposled o úpravu terénu kolem kostela: dlaždění, osazování okrajníků schodiště a cesty v  kaštanové aleji a hlavně velká beton. zeď ze spodu. Věčné paměti žije spravedlivý.

           Zaopatřeno bylo 60 nemocných a star. farníků, z nich 23 osoby dostaly svaté pomazání. Pouť na Sv. Hostýn byla ještě koncem dubna (27.4), takže účast byla slabší: 2 autobusy poutníků – asi 150 všech. Byla i pouť na Provodově. Májové pobožnosti se konaly jak obvykle denně, patrocinium sv. Václava jsme oslavili skromně, ale důstojně, bez výpomocného kněze. Slavnost Těla a Krve Páně byla v kostele v neděli 26. května a slavnost I. sv. přijímání v neděli 8. června v počtu 96 prvokomunikantů. Celkem bylo podáno 13.720 sv. přij.