29.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1973

      

Uprázdněný biskupský stolec naší arcidiecéze má konečně nového pastýře. Metropolitní kapitula u sv. Václava a kapit. konsistoř oznamují, že Sv. Otec Pavel VI. se souhlasem vlády naší republiky jmenoval nejd. Otce kapitul. vikáře a kanovníka Msgra Josefa Vranu biskupem a administrátorem apoštolským olomouc. arcidiecéze.

Biskupské svěcení bylo v neděli 4. března 1973 v 10 hod. v metropolitním chrámu sv. Václava v Olomouci. Světitelem byl J.E. nejd. Otec arcibiskup Msgre Agostino Casaroli z Říma, zástupce sv. Stolce a naši biskupové. Další neděli se četl pastýřský list nového biskupa, že půjde ve stopách arcibiskupa Stojana.

V tomto roce náboženský život probíhal dále po zaběhnutých kolejích minulých let. V květnu se konaly obvyklé májové pobožnosti. Ke konci května 20.5. se uskutečnila tradiční pouť na Sv. Hostýn. Poutníky tam dovezly 4 autobusy a soukromá auta. První přijímání bylo 10. června a bylo podáno 103 dětem. Bylo to právě na slavnost Seslání Ducha sv. Eucharistická slavnost Božího Těla se konala jako loni v kostele u dvou oltářů: napřed v kapli Bylnické a pak v Brumovské a zakončení bylo u hlav. oltáře. Zpíval chrámový pěvecký sbor. Svátek sv. Anny, patronky kaple na Kopci jsme uctili tím, že tam byla v ten den 26.7. sloužena mše sv. za pěkné účasti věřících a že po celý den byla otevřena a tím dána příležitost k soukromé návštěvě. Zdařilá byla i pouť na Provodově v neděli 5. srpna. Účast 3 autobusy poutníků a jiní, ale shánění autobusů naráželo na překážky, že „autobusy pro poutní místa nejsou“. Jelo se do terenu JZD Pozlovice a pak 1 hodinu pěšky na provodovský kopec.

   Bohatý a požehnaný rok po strance technicko-budovatelské: 1. postavení betonové zdi pod kostelem a 2. zhotovení a posvěcení dvou nových zvonů a 3. nátěr věže kostela s věžkou.

   Ad 1. Nová betonová zeď s oplocením lemuje dolní část kostel. prostoru. Dříve tam byl dřevěný, laťkový plot už velmi zchátralý, jen proti farské zahradě byla zděná zídka, která se už rozpadávala. Celá stavba se typuje jako akce velká, protože do ní bylo zapojeno velké množství obětavých brigádníků naší farnosti a že do ní zapadá i úprava terenu pod kaštany, který byl neurovnaný a skláněl se k zahradám, které jsou ve svahu pod kostelem. Velikost akce nemáme vyčíslenou finančně, ale podáváme ji zachycenou v kubických metrech materiálu a v odpracovaných hodinách. Betonová zeď je 70 m dlouhá, místy až 3 m vysoká, v základu 80 cm široká. Spotřebovalo se 74 m3štěkropísku 72 m3 kamene a 138 q cementu. Stavbu usnadnil kámen ze staré zídky a ze zrušeného hřbitova. Přesto se muselo koupit přes 12 m3 kamene. Na této akci se brigádníci podíleli takto: farníci odpracovali 540 brigádnic. hodin, zaměstnanci mechanisač. střediska s traktory 45 hodin, s koňmi 50 hod, a jiní s 50ti hodinami. Zeď končí ozdobným zdivem z červeného kamene o výšce 40 cm, který se v množství asi 15ti m3 brigádnicky opatřil a dovezl z Čaganova a na ní betonová hlavice o síle 5 cm, velmi náročná na práci (šalování a položení železné armatury). Na celé práci, zvláště na její ozdobné, venkovní úpravě z červených kamenů zděných na divoko a jejího svržku, má největší zásluhu stavební technik pan František Šabršula, který práci nejen řídil, ale i mnoho hodin odpracoval. Na zdi je položen trubkový plot se dvěma bránkami, který se svářem, dovozem a nátěrem stál 12.381,-. V tu dobu bylo položeno i trubkové zábradlí u schodiště před samým kostelem a jeho montáž na místě a nátěr zelenou barvou stál 1.220,- Kč.

  

Ad 2. Pamětní kniha naší farnosti udává, že všechny zvony byly u nás za poslední války rekvizovány dne 7.4.1942. Po dobrozdání rekvizujícího úředníka byl starý, památný zvon z roku 1713 ponechán a byly vzaty zvony Josef, Svatá rodina a umíráček. Ponechaný zvon, který má název Nejsvětější Trojice váží 630 kg, zvonil 31 roků sám a jenom sám. Tento stav přestal dnem 23.9.1973, kdy starý zvon dostal dva nové náhradou za rekvizované. Pořídil je mistr zvonař Josef Tkadlec jako člen spolku „Dílo“, podniku českého fondu výtvarných umění v Gottwaldově – Zlíně na objednávku far. úřadu ze dne 16.12.1970 s dokončením v roce 1972. Zhotovil je ve zvonařské dílně v Halenkově.

   Zvony kolaudoval kampanolog Josef Dobrodinský v Pelhřimova dne 23.6. 1973 ve zvonařské dílně v Halenkově u Vsetína za přítomnosti duchov. správce Aloise Kaňovského a P. Karla Divoše spolu s autorem zvonů. Oba zvony při prohlídce nevykázaly na povrchu vady v lití, které by měli vadit zvuku, či jejich životnosti. Těla zvonů jsou výtvarně a velme šťastně zdobena a sice: větší zvon Maria o váze … kg (není uvedeno – poz. přepis.) nese obraz Panny Marie s Ježíškem (svatohostýnská) a je na něm nápis : „Maria, zůstaň matkou lidu svému“. Menší zvon Václav o váze 230 kg má relief sv. Václava od mistra Gajdůška z Prahy a nápis: „Nedej zahynouti nám i budoucím, svatý Václave“. „Uslyšíte-li hlas jeho, nezatvrzujte svých srdcí“. Na obou zvonech pak ještě : „Ulil Josef Tkadlec, Halenkov, 1972“. Akustická zkouška pomocí přesných ladiček dopadla dobře a shledáno, že oba zvony mají přiměřeně sytý, pevný a jasný zvuk, který se velmi dobře uplatní se starým zvonem na věži. Poznámka: Kolaudační zpráva je uložena ve fasciklu „Zvony“, který je v archivu farního úřadu.

   Světitelem byl pan kanovník-kancléř dp. Otakar Trtílek z Olomouce, kterého k svěcení pověřil otec biskup Josef Vrana. Přijel v 9. hod. dopoledne. U fary jsme ho se skupinou kněží soukromě přivítali, oficielně pak před kostele vhodnou básničkou družičky a slovy administrátora. Velké množství lidu Božího s radostnou náladou plnilo prostranství před kostelem. Krátce před tím skončila „ranní“, kterou celebroval bylnický rodák P. Kajetán Hořák s kázáním. Místní hudebníci se zapojili už při „ranní“, koncertovali před velkou a dávali svatováclavské pouti slavnostní rámec. Velká-slavná začala v 10. hodin a po evangeliu světitel přednesl slavnostní kázání a posvětil zvony za asistence několika okolních kněží. Po poslední modlitbě světitele přednesla 3 děvčata tři vhodné básničky a po nich se pokračovalo ve mši sv., která zakončila hymnou Svatý Václave. Hned po mši sv., jakmile se kostel vyprázdnil, byly zvony vyvezeny do prostoru pod věží a za hudby našich hudebníků vytaženy na věž a instalovány. První tóny se ozvaly až asi za 2 hodiny. Zatím se na faře podával sváteční oběd kněžím – hostům a několika pozvaným farníkům, těm totiž se zvlášť obětavě zapojili k pořízení zvonů a jejich zavěšení. Na obědě byli i hudebníci.

   Odpoledne bylo slavnostní díkučinění „Te Deum“, po něm administrátor poděkoval všem zainteresovaným, především světiteli Otakaru Trtílkovi, pak našemu kostel. pěveckému sboru s jeho dirigentem P. Karlem Divošem, dále mistru zvonaři Tkadlecovi a všem těm, kteří sháněli, darovali a odvezli měděný šrot do zvonař. dílny. Dík patří mistrům tesařům Aloisi a Vojtěchu Strnkovým z Bylnice, kteří za pomoci obětavého pracovníka Cyrila Holby provedli tak náročné práce tesařské pro vytažení zvonů. A ne v poslední řadě patří dík kostel. hospodáři Františku Křekovi, který s nevšední obětavostí vypomáhal všude tam kde toho bylo nejvíce zapotřebí. (Doplněk viz*dole).

   Krátce před svěcením se dokončil plánovaný nátěr plechové báně věže kostela s příslušnou věžkou. Provedly ji trojmo komunální služby města Val. Klobouk za cenu 13 931.- Kč. Při tom se provedl také nátěr plechové střechy kaple sv. Anny za 1 250.- Kč. Vysunuté lešení k věži kostela pro nátěr báně a věžky stavěli tesaři Alois a Vojtěch Strnkovi a Emil Chuchma. Také je sdělávali. Oboji práce stále 2 700.- Kč bez dřeva. Stavební dřevo, trámy a fošny byly nám zapůjčeny. Většinou od Frant. Křeka star. – jen něco bylo farní. *K odpolení pobožnosti a k slavnostnímu vyzvánění se dostavili další důstojní páni z okolí, ba i ze Slovenska, takže u stolu při pohoštění v družné zábavě sedělo 20 kněží.

Vydání za zvony: a) za barevné kovy (měď a cín) s dovozem   ….36 196.30 Kč

                                 za ulití zvonů zavěšení a montáž  ….              39 500.-  

                                 za dovoz zvonů                                                     308.30 Kč

                                                                                                          76 004.60 Kč

b) vydání za elektric. pohon: za signální hodiny s rozdělovačem atd.      5 666.50 Kč

                                               za zařízení pro pohon se 3 elektromotory  23 468.60 Kč

                                               za provedenou instalaci a zapojení              2 175.- Kč  

                                               celkem za elektrický pohon zvonů            31 310.10 Kč

                                               Zvony s elektr. pohonem stály celkem    107 314.70 Kč

   Z výroční zprávy far. úřadu se zaznamenává: v naší farnosti bylo 43 svateb z toho 4 jinde, bylo 120 pokřtěných dětí a 67 pohřbů. Barometrem duchovního života ve farnosti jsou sv. přijímání. Bylo podáno 14 240 sv. přijímání: rozloženo: čítáním 13 970 + 100 lámáním + 100 na poutích + 70 při zaopatřování. Rok 1973 zakončen díkučiněním na Silvestra ve 4 hod. odpoledne: bohoslužbou slova, Te Deum a svátostné požehnání.