28.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1972

   

   Na tento rok bylo naplánováno pořízení dvou nových zvonů v celkové váze 740 kg, jako náhradou za ty, které byly koncem poslední války rekvírovány. Ale už v druhé polovici tohoto roku bylo patrno, že k lití zvonů nedojde. Totiž při odlévání zvonů (jiných) v Halenkově praskl tavící kelímek a tavící pec se stala neschopnou provozu. Mistr zvonař Josef Tkadlec se omlouvá, že pro havarijní stav pece k zhotovení našich zvonů opravdu v 1972 nedojde, ale že rozdělanou práci chce provést a dokončit v roce příštím. Proto se farní úřad zaměřil na shánění financí, takže na běžném účtu se octnul obnos Kčs 107 831,-. Z toho se vydalo na potřebný kov: měď a cín 36 196,30Kč a na zařízení pro elektric. pohon se odeslala záloha ve výši 20 000,-Kčs. Na běžném účtu zbývá hotovost 51 635,-Kčs.

   Výroční zpráva far. úřadu za tento rok mluví, že v našem kostele si podalo ruku k společnému životu 37 párů snoubenců a jinde 5, celkem bylo 42 svateb. Bylo pokřtěno 100 dětí a zemřelo 63 farníků. Bylo podáno 15 150 sv. přijímání.

   Dne 30.4. se uskutečnila pouť na Sv. Hostýn: poutní zájezd tří autobusů, s cílem Bystřice pod Host. Pak se použilo místní autobusové linky na Hostýn a zpět. Byla i pěší malá skupinka (2 dospělí a 6 mladých z Návojné, ale konali cestu jen tam). Májové pobožnosti byly denně a četla se knížka „Život Panny Marie“. První sv. přijímání bylo 11. června a bylo 91 provokomunikantů.

   Eucharistická slavnost Božího Těla byla v kostele a byla dvě zastavení po způsobu z loňska. Upustilo se od průvodu s Nejsv. svátostí kolem kostela z důvodů praktických: venku se průvod nemůže rozvinout pro zatáčky věřící na sebe nevidí, je obtížné jednotně zpívat a to se ani nemyslí na postavení patřičného oltáře. 6. srpna byla tradiční provodovská pouť. Z farnosti odjely 3 autobusy poutníků.

   Letos o vánocích se zavádí nový pořad služeb Božích. Nebude jitřní, jak bývala na Hod Boží v 5 hod. ráno, ale jako první mše sv. vánoční bude „večerní“ na Štědrý večer o 1/2 10 hod. večer, druhá mše sv. „ranní“ normálně v 8 hod. a třetí slavná jako velká opět normálně v 10.30 hod.