27.

Z historie naší farnosti

home

  Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1971

   

Rok 1971 byl vyhlášen jako „Stojanův rok“. V něm bylo vše zaměřeno na posilu a povzbuzení ve víře, což vyvrcholilo udílením svátosti biřmování. Stavebně: úpravou terénu před kostelem a určitou úpravou uvnitř fary, a hospodářských budov.

Hned na počátku tohoto roku (31.1.) se uskutečnil autobusový zájezd do Popovic u Uh. Hradiště: 3 autobusy. Prohlédli jsme si tam pozoruhodný a mechanický betlem v kostele a „Pobomáků“ soukromé museum slováckých krojů. Odnášeli jsme si příjemný zážitek.

V rámci Stojanova roku jsme též pamatovali na započatou opravu katedrály sv. Václava v Olomouci a sbírkou dne 25.4. jsme na tuto opravu přispěli obnosem 3.606 Kč.

Šetřením a několika sbírkami během roku doplňovali jsme fond na úpravu terénu před kostelem, hlavně na položení dlaždiček.

V mariánském měsíci květnu se konaly obvyklé májové pobožnosti, při nichž jako náboženská četba se četlo“ „Hořící keř“, tj. životopis papeže Pia X. Hned na počátku měsíce se konala (9.5.) tradiční pouť na Sv. Hostýn: tři autobusy poutníků (150 osob) a dvě osoby pěšky.

Na fotografii ukázka, jak vypadal „mariánský oltář“ v Brumově.

Práce na úpravě terénu před kostelem se začaly v pondělí 24.5. a pokračovaly celý týden. Napřed se dělaly betonové podklady pod ohradníky, ukládání ohradníků a betonové podklady pro teratzové schody, které dělal kameník z Bylnice pan Lysák. Na pracovišti bylo denně: dopoledne 6-9 pracovníků, odpoledně 19-22 pracovníků. Vše šlo hladce a úspěšně. Udělala se základní část. Později se urovnal terén pro dláždění, rozvezl se písek pod dlaždice a pak se příležitostně dláždilo. Dlaždice jsou dovezeny v Bílovic u Uh. Hradiště – z tamější výrobny. Počet m2 dlaždic nám udal stavební technik Pavlík, zaměstnanec MěNv, který také plánoval celou tuto akci úpravy a provedl její technickou dokumentaci. Plán realisoval, celou stavbu řídil a sám se do práce zapojil náš obětavý mistr Frant. Šabršula.

Slavnost Božího Těla se ve Stojanově roce  konal opět v kostele. Bylo ji sice možno vykonat kolem kostela, ale my jsme měli v tu dobu prostor kolem kostela jedním, velikým a nedokončeným pracovištěm terénní úpravy a tak se vše odbylo v kostele dne 13. června – a také pršelo. V neděli předtím 6. června bylo I. sv. přijímání dětí 3. ročníku v počtu 102.

Udílení svátosti biřmování se plánuje na 3. října, na neděli po svátku sv. Václava – patrona kostela. Předběžná příprava se začala na svátky svatodušní 30. května promluvou: „Působení Ducha sv. v církvi a v nás“. V další neděle se probralo šest svatých pravd základních. Rozdaly se přihlášky k biřmování a zjistilo se, že je o tuto svátost velký zájem. Jeden tisíc blanketů přihlášek nestačilo. Bezprostřední příprava začala 4 neděle před biřmováním. V té době biřmovanci docházeli do kostela na povinně poučení o biřmování. Každý biřmovanec dostal jeden list textu psané přípravy k biřmování k domácímu opakování. Pro biřmovance ze Štěpána a ze Sidonie bylo v těchto obcích povinné poučení o biřmování ve smluveném domě.

Pamatovalo se i na zevnější úpravu prostředí ke kostelu. Brigáda žen natřela zelenou barvou drátěný plot před farou, plot i zábradlí schodiště až k vstupní bráně a ještě se urovnal terén ohraničený okrajníky jako budoucí zelené parčíkové plochy.

Asi měsíc před biřmováním byl před kostelem poblíž bočních vchodů vystaven abecední seznam všech biřmovanců (dvě tabule), aby se s ním každý biřmovanec obeznámil a poznal, do kterého „kola“ patří. Budou 4 kola, dvě dopoledne a dvě odpoledne v počtu 1247 biřmovanců. V neděli před biřmováním byly dány poslední pokyny k příjezdu světitelů: kapit. vikáře Josefa Vrany a jeho pomocníka pana kanovníka dp. Otakara Trtílka. V neděli 3. října o 1/2 8 hod. dopol. přijeli. Před farou je vyčkávala skupinka kněží, ministranti a družičky. V průvodu vedli oba světitele po schodišti před kostel, kde je očekávala spousta věřících s hudbou, která hrála píseň „Bože, cos ráčil“, kterou hráli i tomu průvodu od fary. Slavnostní přivítání bylo ovšem až před kostelem: slovy administrátora a vhodnou básničkou dvou družiček. Potom kapit. vikář obdržel kropáč se svěcenou vodou a vešel do chrámu, aby pokropil biřmovance a jejich kmotry, kteří tvořili I. kolo pro biřmování.

                    Rozvrh slavnosti biřmování

Mše sv. o 1/2 7 ranní pro nebiřmovance, kázání nebylo.

Mše sv. o 8. hod +za biřmovance a jejich kmotry, celebroval světitel.  I. kolo : biřmoval kapit. vikář Josef Vrana, kázal P. Voj. Král, děkan

Mše sv. 10.30 hod. +za biřmovance a jejich kmotry, celebroval světitel. II. kolo: biřmoval kanovník Otakar trtílek, kázal P. Vojt. Král, děkan

Mše sv. 14.30 hod. +za biřmovance a jejich kmotry, celebroval administrátor. III. kolo: biřmoval kanovník Otakar Trtílek, kázal P. Josef Pechanec, děkan

Mše sv. 17.00 hod. +za biřmovance a jejich kmotry, celebroval P. Kajetán Hořák, rodák. IV. kolo: biřmoval kap. vikář Jos. Vrana, kázal P. Jak. Hořák, administrátor.

Je to beze sporu, že biřmování bylo u nás pěkným a chvály hodným projevem duchovního života. K biřmování přistoupilo 1232 biřmovanců. 17 se jich nedostavilo(cizí).

Budovatelské podnikání vyjádřeno v korunách:

Znovu postavení kamen. kříže, oprava sochy sv. Gottharda a sv. Jana Nepomuckého stálo částku 9.900Kč. (Jan Bařinka, sochař)

Úprava terénu kolem kostela: cementové dlaždičky s dovozem z Bílovic, za písek, cement, teratzové schody, zábradlí po bocích schodiště před kostelem s nátěrem vše 26.748,-Kč.

Ve farní budově: všechna zevnější okna natřena, upravena kaplánka, tj. světnice po panu radovi Balcárkovi: malba, nová podlaha, doplněna elektroinstalace atd. V přízemí fary natřeny všechny dvéře. Na hospodářské budově na dvoře provedena nová omítka, pořízeny nové okapové roury, z kůlny zhotovena garáž na osobní auto, garáž vyomítána. Vše pod tímto bodem „3“ stálo 10.393,-Kč. Vše zednické prováděl mistr zedník Frant. Šabršula.

 Pořídila se sedilia (sedačky v presbytáři) a upravil se spodek chrámového zábradlí pod chorou stolář. obložením, oboji od stolář. podniku ve Štěpáně v ceně 2. 908,-Kč.

Z pohybu obyvatelstva se zaznamenává: v naší farnosti bylo 46 svateb, z toho 3 jinde, pokřtěno bylo 105 dětí a na hřbitově jsme se rozloučili s 45 zemřelými farníky. Svatých přijímání bylo 14.900. Měli jsme v  tomto roce mnoho důvodů k slavnému díkučinění na jeho sklonku „Te Deum“ především Pánu Bohu a skrze něho všem šlechetným dárcům, obětavým pracovníkům a též všem kostelním zaměstnancům atd, že vše tak dobře dopadlo.

 

Použít foto z diskety: oltář s P. Marií,

                                   z biřmování portrét biskupa