26.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1970

   

Co jsme v roce 1968 zaznamenali jako uvolňování tlaku na náboženský život, vedoucí k částečné náboženské svobodě, to všechno bylo v roce 1970 smazáno a uvedeno do stavu před rokem 1968. Katolické noviny (75 výtisků) už od počátku roku hromadně na farní úřad nedošly a po nadiktované úpravě ve věci odebírání byl počet výtisků snížen na 50 kusů (kromě těch, kterým dříve docházely poštou). Napřed byly expedovány farním úřadem, později jejich expedici převzala PNS: poštovní novinová služba.  2) Přihlašování dětí do náboženství se dělo způsobem dřívějším: tedy přihlášky se odevzdávaly na ředitelství školy  a ne na far. úřadě.

3) Slavnost Božího Těla zůstala zatím nedotčena. Opět se konala na náměstí v neděli 31. května, včetně hudby, družiček a požárníků a za pěkné účasti věřících. Ale žádost o souhlas k jejímu konání se vyřizovala velmi svízelně. Nestačil MěNV, musely být k tomu přibrány instance vyšší a pořád byla zdůrazňována jen důležitost silnice přes Brumov  jako silnice I. třídy, která měla tutéž  a stejnou důležitost, jako v roce nábož. uvolnění.

   Nábožensky byl tento rok zaměřen na kněze – mučedníka bl. Jana Sarkandra.  V několika kázáních o nedělích v dubnu a březnu byli věřící znovu obeznámeni s životem a smrtí tohoto holešovského faráře. V uvedené měsíce putovaly ostatky tohoto světce naší diecézí a do naší farnosti se dostaly v neděli 26. dubna. Byly vystaveny na postaveném trůně před oltářem k veřejnému uctění: účastí na slavné mši sv. a po mši políbením. Kromě toho na výzvu z Olomouce uskutečnil se v neděli 14. června autobusový poutní zájezd z Brumova i z Bylnice (dva autobusy) do Olomouce – Sarkandrovky a do chrámu sv. Michala k hrobu světce – mučedníka a tam si vyprosit jeho ochranu. Pouť byla spojena s prohlídkou památností města Olomouce a odbočkou na pouť na Sv. Kopeček.

   Svátek sv. Anny připadl letos na neděli. Proto odpoledně byla v kapli sv. Anny nad Brumovem svatoannenská pouť: bohoslužba slova s kázáním a po pobožnosti sousedská beseda na kopci s hudbou a občerstvením. Režii měl hospodář pan Frant. Křek. Pro příznivé počasí byla účast pěkná.

   Pohřeb pana rady P. Antonína Balcárka, katechety. Zemřel v pondělí 5. října 1970 ve stáří 83 let. V Brumově nastoupil jako katecheta v roce 1915 a působil zde nepřetržitě 55 roků. Učil ve škole náboženství a vypomáhal v duchovní správě do svých 80 let. Z dalších 3 roků byl v důchodu jen jeden rok. Pohřeb měl ve čtvrtek 8. října ve 3 hod. odpol. za velké účasti věřících, včetně požárníků a družiček a asi 28 kněží. Pochovával dp. děkan P. Josef Pechanec za asistence kněží. Promluvu nad rakví měl dp. P. Kajetán Hořák, adm. v Budišově na Budiš. – rodák z Bylnice. Odpočívá na našem hřbitově v místě kněž, hrobů. U jeho hrobu byl postaven pěkný pomník nákladem zhruba 9.000,-Kč. Úhrada byla kryta polovicí z darů věřících a polovicí od sestry zemřelého.

   Na podzim tohoto roku postavil MěNV kamennou zeď podél úvozu od brány schodiště k bráně hřbitova, na místě staré zdi, která byla už v rozpadu. Naši brigádníci pomohli v přísunu kamene. Zeď je zakončena vkusným trubkovým oplocením, které spolu se zdí hradil národní výbor. Spravuje hřbitov, tudíž upravil i hlavní přístupovou cestu k němu. Z našich hlavních prací připomínám:

do kostel. lavic se daly nové polštáře na sedění od družstva čalouníků z Uh. Brodu v ceně 9.900,-Kč

pořídila se ambona (nízká kazatelna) od stolářské provozovny ve Štěpáně: 2.045,-

za varhanami k věži do výklenku se vložila rámová přepážka a zasklena, vše z podniku ze Štěpána: 2.315,-

V kostele bylo 47 svateb a jinam delegovány 2, celkem 49 sňatků, pokřtěno bylo 124 dětí a zemřelo 45 farníků. Svatých přijímání bylo podáno 14.320.