25.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1969

   

   Na tento rok připadá 1.100 výročí smrti sv. Cyrila-Konstantina (+14.2.869 v Římě). Do tohoto jubilea nás uvedl pastýřský list, který se v kostele četl 5. ledna jako zahájení roku víry: ať víru CM prohloubíme a ať ji osvědčujeme skutky. Hned v I. pololetí tohoto roku se uskutečnily dvě poutě na Velehrad. 14.2. byla první pouť – kněží olomoucké arcidiecéze a druhá byla v sobotu 24.5 – v rámci děkanské pouti děkanátu Val. Klobouky jako pouť našich věřících v počtu 300 osob s hudbou, 4 autobusy, vlakem a osobními auty. Účastníci v počtu asi 3 000 věřících naplnili basiliku, kde v 10. hod. byla slavná mše sv. Celebroval děkan Josef Pechanec za asistence kněží slavičinska a brumovska. Slavnostní kázání pronesl dp. Josef Drozd z Újezda.

   Vrcholem oslav CM roku víry bylo putování ostatků sv. Cyrila po naší arcidiecézi. Když procházely naším děkanstvím, vyšly z Val. Klobouk do Nedašova, z odtamtud v úterý 23.9. v 1/2 6 hod večer se dostaly k nám. Před farou byly uvítány a v průvodu s hudbou byly uvedeny do kostela, kde byla slavnostní mše sv. s kázáním dp. P. Frant. Ďulíka. I když to byl všední den, kostel byl plný věřících. Slavnostní ráz zvýšili požárníci a velký počet družiček. Ostatky biskupa sv. Cyrila byly tu ještě druhý den ve středu až do 5. hod večer a po sv. požehnání za hlaholu zvonu byly odvezeny do Štítné n. Vl.

   K uctění sv. Cyrila v jeho jubilejním roce směřovaly i májové pobožnosti s četbou !Myšlenky z díla sv. Cyrila a Metoděje u nás a u ostatních Slovanů“, a též zdařilá slavnost Božího Těla, konaná v neděli 8. června opět na náměstí u čtyř oltářů. O neděli později byla slavnost I. sv. přijímání v počtu 94 dětí.

   Ve čtvrtek 19. června 1969 zemřel po dlouhé a vleklé nemoci dp. P. Bohumil Durčík, kněz řádu salesiánů, rodák z Brumova. Jeho pohřeb byl 24. června z jeho rodného domu čp. 112 o 3. hod. odpol. Po zádušní mši sv. byl uložen do oddělení kněží na našem hřbitově. Pohřbu se zúčastnilo asi 30 kněží, z toho 20 salesiánů a velké množství věřících, kteří svou účastí ukázali, že si kněží váží a že se jich bolestně dotkla skutečnost, že P. Bohuš už není mezi živými. Pohoštění hudebníků, požárníků a družiček včetně kněží bylo v závodním klubu MEZ-Brumov.

   Nové lavice. Snaha, aby náš kostel měl nové lavice, je moc stará. Plánováním byla zachycena už od roku 1943, ale uskutečnila se až po 26 letech, konečným datem 5. prosinec 1969. Tímto dnem náš kostel vlastní pěkné, ba velmi pěkné lavice z modřínového dřeva, dubem vykládané, lavice vkusné a praktické, které velmi přispěly k okrase našeho kostela. Jsou také chvályhodnou visitkou podniku, který je dělal, tj. stolářskému družstvu provozovně ve Štěpáně, všem jeho zaměstnancům, především však vedoucímu podniku Františku Zimáčkovi, který starosti s tím spojené umělecky spojil s odbornými znalostmi stolářskými. Lavice byly vyrobeny a položeny ve dvou etapách (jedna část do sv. Václava, druhá do vánoc) a všech je 58 kusů v celkové hodnotě 225.800 Kč. Před položením lavic malíři vymalovali sakristii, provedli obrovnávku kostela a natřeli mřížku, vše v ceně 2.130 Kč.

   V tomto roce byly také obnoveny dvě kamenné sochy: socha sv. Gottharda v parku na náměstí a socha sv. Jana Nepom. v Brumově pod „Kopanicama“ a znovu postaven kamenný kříž za Brumovem směrem k Návojné. Renovaci prováděl sochař Jan Bařinka, rodák z Popova, t.č. v Brně. Celkový náklad byl 9.900 Kč. Největší obtíže s obnovením rozbitého litinového korpusu na tento kříž (sváření a pokrytí elektrolitem), což bylo provedeno jistým ochotníkem v místním podniku MEZ Brumov.

   Bylo sezdáno 44 manžel. párů, 9 jich bylo delegováno jinam, celkem bylo 53 svateb, poktěno 110 dětí, pohřbeno 50 farníků. Svatých přijímání podáno 13.260. Máme-li na mysli také účast na poutích (letos v roce víry: Velehrad, Hostýn a Provodov), kde naši poutníci také přijímali, tak počet sv. přijímán l jako loni.