24.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1968

   

Nový rok byl zahájen mírovým poselstvím Sv. Otce Pavla VI. Četla se jeho výzva k světovému míru. Rok 1968 je v naší farnosti zapsán jako rok Alexandra Dubčeka, který razil heslo „socialismus s lidskou tváří“, kdy mělo dojíti k nápravě chyb, které způsobila tvrdost režimu v otázce náboženského přesvědčení věřících a zvláště představitelů církve. Ozývá se to z pastýřského listu olomouckého Ordinariátu, který se četl v neděli 31. března: s požadavky věřících po náboženské svobodě v naší vlasti. Veřejně se mluví o rehabilitaci, tj. o vrácení cti a také náhrady škody těm, kterým neoprávněně tak či onak bylo ublíženo. Nastává proces obnovy na poli demokratisačním i náboženském. Buduje se „Dílo konciliové obnovy“ (DKO) a na výzvu pražského ordinariátu i v naší farnosti se sehnalo mnoho archů podpisů k podpoření jednání pražského arcibiskupa v úspěšné dosažení požadovaného cíle. Archy byly poslány do Prahy na biskupství. Tohoto roku arcidiecézní komise liturgická v Olomouci vydala větší náklad kancionálů „Boží cesta“,  kterých se v naší farnosti vydalo 800 kusů.

   Uvolnění tj. větší náboženskou svobodu jsme pocítili: 1) o slavnosti Božího Těla. Ta se konala po 9.tileté přestávce opět na náměstí u čtyř oltářů, k nimž se šlo průvodem s velebnou Svátostí pod baldachýnem s doprovodem hudby a kostel. zpěváků. Ke zvýšení lesku této eucharistické slavnosti přispěly družičky svým velkým počtem a požárníci farnosti. Tito také udržovali pořádek pro zabezpečení provozu přes náměstí, jak na to velmi tlačily nadřízené úřady, zvláště velitelství VB ve Val. Kloboukách. Průběh slavnosti byl velmi pěkný a zdařilý. 2) při příležitosti přihlašování dětí do výuky náboženské. Rodiče své dítky přihlašovali ne na ředitelství škol, ale přímo na farním úřadě, jak také ten postup je na místě, neboť náboženskou výuku má zařizovat náboženská instituce.

   Nemile všechny farníky překvapila zpráva, že v sobotu 21. září 1968 zemřel v Lukově u Zlína dp. P. Frant. Půček, arcib. rada a bývalý farář nedašovský, který v roce 1952 působil i v Brumově. Jeho pohřbu v Nedašově 24.9. se zúčastnili i četní naši farníci. Padesáté trvání naší republiky bylo připomenuto i v kostele tím, že po mši sv. bylo děkovné „Te Deum“ a zazpívali jsme stát. hymny. V předvečer výročí se slavnostně čtvrť hodiny vyzvánělo.

  (vložit foto ruiny kříže)

 Bolestně se všech věřících dotkla zpráva, že kamenný kříž u silnice k Návojné je v rozvalinách. Stalo se to v noci ze soboty 16.11. na neděli 17.11. Zbyl jen podstavec se střední porušenou částí s letopočtem 1857. Kříž byl z pískovce a byl už velmi zvětralý, takže pádem se horní část úplně roztříštila. Věc byla dána VB k vyšetření, ale far. úřad nikdy nedostal výsledek šetření. Jen podle stop těžkého nákladního auta v terénu před křížem a kolem něho se soudí, že z hlavní silnice tam až ke kříži zajelo těžké auto, které pří couvání za tmy narazilo do kříže a tak jej vyvrátilo. Náhodně? Svévolně? Jeho obnovení je zadáno sochaři Janu Bařinkovi z Brna.

   Brumovská pouť svatováclavská měla letos jiného slavnostního kazatele. Byl jim dp. P. Alois Fojtů, dominikám m.s. z Val. Klobouk, který v poslení chvíli nahradil nemocného P. Františka Ďulíka. K svátku sv. Václava obdržel farní úřad pozoruhodný dar 10 zahradních laviček á 220,- Kč. Dar je od JZD – Brumov, přidružená výroba při příležitosti prvního vysvěcení této pobočky, jako parková výzdoba okolí chrámu Páně (i hřbitova) a mají našim farníkům sloužit k svátečnímu odpočinku.

   I přesto, že farní úřad dostal od nadřízených úřadů (kapitulní konsistoře a ONV – církevní oddělení) povolení, že se pořízení nových kostelních lavic zařazuje do plánu r. 1968, k provedení nedošlo. Dřevařský podnik – stolařská provozovna ve Štěpáně  - pracovali přípravně: sváželi modřínové dřevo a ve své sušičce je sušili. A farní úřad zase sháněl peníze, takže k 31.12. stav všech sbírek a darů činil 119.393,- Kč. Z toho výrobnímu podniku posláno zálohou 79.119,- Kč na materiál a ostatek 40.274,-Kč uložen na běž. účet mimořádného hospodaření.

   V kostele bylo sezdáno 37 manželských dvojic a k tomu 5 delegováno jinam, celkem bylo 42 svateb, pokřtěno 86 dětí a pohřbeno 51 farníků. Svatých přijímání podáno 13.620.