23.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1967

   

Nový rok jsme zahájili prosbou: Kéž je pro každého z nás rokem šťastným a požehnaným, kéž ho všichni prožíváme v míru, ve zdraví a spokojenosti, v milosti Boží. Obvyklé náboženské projevy v něm probíhaly jako v roce minulém. Tak to byla tradiční mariánská pouť na Sv. Hostýně, která se konala v neděli 23.4. Účast byla menší, neboť časově byla skoro a bylo chladno. Mariánská četba při májových pobožnostech byla z knížky: Duch Svatý a Panna Maria od dra Františka Koláře. U příležitosti 50. zjevení Panny Marie ve Fatimě (13.5.1917) jsme připomněli, že toho dne navštívil toto portugalské poutní místo sám Svatý Otec Pavel VI. Boží tělová slavnost byla opět v kostele v neděli 28.5. za četné účasti věřících a 115 družiček. První sv. přijímání bylo 11.6. a bylo 91 prvokomunikautů.

   V pátek 30. června dožil se dp. rada P. Ant. Balcárek 80 roků svého života. V předvečer narozenin – na svátek apoštolů Petra a Pavla – sloužil jubilant děkovnou mši za asistence kněží. při níž slavnostní proslov měl jeho bývalý žák dp. P. Kajetán Hořák, rodák z Bylnice. Vděčnost farníků k jubilantovi se projevila i velkou účastí na bohoslužbách, neboť za 52 roky jeho katechetství v Brumově mohl každý z nich si říct: „to jubiluje můj katecheta“. Slavností rámec tomuto jubileu dali naši kostelní zpěváci jak v kostele tak i na faře.

   Brumovská pouť a hody byla v neděli před 28. zářím, kdy jsme slavili svátek patrona našeho kostela sv. Václava. Při slavné mši sv. s asistencí kázal dp. P. František Ďulík, důchodce z Prahy, přechodně bydlící ve Štítné. Probíhala při ní první sbírka na pořízení nových lavic v kostele. O nutnosti pořízení byli farníci obeznámeni v hlášení v neděli před poutí. Zdůraznilo se, lavice jsou ve velmi chatrném stavu, jsou rozvyklané, staré a nevzhledné a že opravený kostel volá po lavicích nových, stejně tak touha všech věrných farníků.Už se podniklo mnoho pokusů na jejich pořízení, poslední brzy po válce, ale všechny ztroskotaly. Tak např. záznam farní kroniky r. 1948 mluví o pořízení 49 m3 kulatiny dřeva, které bylo pořezáno na desky, uloženo u kostela kterého v tomto roce už není. A tak farní úřad v červenci podal žádost Kapitulní konsistoři o zařazení do plánu oprav na rok 1968-69 pořízení nových chrámových lavic. A když dostal souhlas ke konání kostelních sbírek, zadal zhotovení nových lavic výrobnímu družstvu Valaš. dřevoprůmyslu, stolářské provozovně ve Štěpáně. Od svatováclavské pouti se na tuto plánovanou akci začalo šetřit.

   V září a říjnu MěNV prováděl oplocení severní a východní části hřbitova drátěným plotem. Úprava nerovného terénu a postaveni sloupku počítá s brigádnickou výpomocí. Tak to bylo hlášeno v kostele a výzvě k pracovní výpomoci uposlechlo mnoho ochotných pracovníků – brigádníků.

   Bolestně byli věřící vzrušeni zprávou, která byla hlášena v kostele 10.12., že neznámí chuligáni porušili dvéře a okna kapličky sv. Anny nad Brumovem. Skrze dvéře a okna stříleli do kaple jakousi kulovnicí, porušili dvéře, okenní tabule byly z velké části rozbité, nebo měly v sobě otvory. Byla způsobena škoda, ale víc: byl to vandalismus, pro věřící urážka nábož. citu. A už se to v tomto roce stalo podruhé. Dává se výstraha, že když by se to snad ještě přihodilo, předá se to VB k vyšetření a potrestání.

   Poslední den v tomto roce byla neděle. Ukončení roku jsme oslavili odpoledne o 1/2  3 hod. děkovnou pobožností – bohoslužba slova – v níž byla krátká četba z Písma, kázání, Te Deum a svátostné požehnání. Závěrem byla přečtena výroční zpráva o pohybu obyvatel, pak zpráva pastorační a finanční. V kostele bylo sezdáno 32 manžel. párů, k sňatku jinam bylo delegováno 6 párů, takže v tomto roce uzavřelo manželství 38 dvojic. Pokřtěno bylo 91 dětí a pohřbeno 42 farníků. Sv. přijímání bylo podáno 14 420. Řádné hospodaření pěkně vyšlo dle rozpočtu s malým přebytkem (4.265,- Kčs), který je na běž. účtu v místní spořitelně. Mimořádné hospodaření má potěšitelný příjem 49.294,-Kčs, který je součtem sbírek, darů a šetření na nové lavice.