22.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1966

 

   V neděli dne 14. listopadu 1965 oznámil otec Antonín Vrzalík v kostele, že z rozhodnutí státních úřadů a z nařízení kapitulní konsistoře byl od 1. prosince jmenován administrátorem ve Slušovicích a slušovický administrátor P. Alois Kaňovský je ustanoven pro Brumov. Narodil se dne 25. listopadu 1911 v Popovicích u Uh. Hradiště a na kněze byl vysvěcen r. 1940. Kéž Bůh žehná jeho práci na tomto novém jeho působišti!

Přestěhování podle výše uvedeného dekretu bylo o něco odloženo, poněvadž byla sněžná zima a silnice byly pro závěje nesjízdné. Uskutečnilo se ve středu 9. února 1966, kdy se nový administrátor Alois Kaňovský nastěhoval. Před tím působil 14 roků ve Slušovicích. V Brumově se představil věřícím až při nedělních bohoslužbách 13. 2. 1966 při promluvě krátkým rozborem pozdravu „Pán s vámi!“ V něm připomenul obsah tohoto pozdravu, že nejvhodnějším, co může kněz – duchovní správce svým farníkům přát je, aby sám Kristus Pán byl s nimi, v jejich srdcích svou milostí: v jejich každodenním zaměstnání je sílil a všem jejich ušlechtilým snahám žehnal.

Rok 1966 byl „Stojanův rok“, zaměřený na oživení a prohloubení víry (Velehrad) a úcty k Panně Marii (Sv. Hostýn). Proto

1.Májová čtení byla o Sluhovi Božím arcibiskupovi Stojanovi dle jeho životopisu od preláta dra Cinka, který byl zpracován v rozsahu 31 čtení.

2. Obvyklá pouť na Sv. Hostýn se uskutečnila v neděli 8. května (neděle IV. po velikonocích), kdy se tam také zahajuje poutní sezona. Účast: 2 autobusy poutníků a vlakem asi 30 osob.

3. První přijímání dětí z farnosti (95 dětí) bylo v neděli na Nejsv. Trojici 5. června. Promluvu k nim měl dp. Ant, Balcárek.

4. Slavnost Božího Těla se konala v kostele v neděli 12. června. Začala v 1/2 10 hod slavnou mší sv. a po ní byl průvod se svátostí oltářní k bočním oltářům v kapli bylnické a brumovské. Velký počet družiček tvořil průvod a jiná mládež špalír. Věřící byli v lavicích. Zpěvné vložky zpívali kostelní zpěváci.

5. Nedostatku modlitebních knížek „Božích cest“ se odpomáhalo opravou starých. V počtu 98 kusů jich opravil knihař z Bílovic, jednotlivé opravy vyřizuje knihař z Val. Klobouk.

6. Požárníci z Bylnice oslavili v neděli 17. července 70. výročí založení sboru společnou účastí na děkovné mši sv. a odpoledne zdařilou zahradní slavností, která začala požárním cvičením.

7. Účast na pouti na Provodově v neděli 7. srpna byla letos malá. Z rozhodnutí MěNV v Brumově a po dohodě s farním úřadem byla ten den pracovní neděle – žnová – a k tomu byla deštivá.

8. Poslední srpnovou neděli jsou rodiče upozornění, že na počátku škol. roku je nutno děti přihlašovat do náboženství a že přihlášky podepsané oběma rodiči přijímá ředitelství školy jen do 8. září.

9. Slavnost sv. Václava, patrona našeho kostela a celé farnosti jsme oslavili slavnou mší sv. s asistencí, při níž slavnostním kazatelem byl dp. František Ďulík, kněz pražské diecéze v důchodu, trávící svou dovolenou ve Štítné n. Vl. Po odpoledním „Te Deum“ byla družná beseda několika kněží z děkanátu na faře.

10. V druhém pololetí prováděl MěNV přes Brumov nové elektrické osvětlení – výbojkové. Postarali jsme se, aby toto osvětlení bylo provedeno také po kostelu. Brigádnicky byla vykopána trasa podél schodiště ke kostelu pro položení káblu k novému elektric. osvětlení jak schodiště tak prostoru před kostelem. Tři nové lampy začaly ponejprv svítit dne 25.1.1967.

11. O vánocích jsme svátek Narození Páně oslavili obvykle, ale tak, že „půlnoční“ nebyla. Byla v 5 hodin „jitřní“ v 8 hod. ranní a v 10.30 hod. slavná s kázáním. Kostel. pěvecký sbor zpíval „Marhulovou mši koledovou“ – druhou.

12. Běžný rok jsme zakončili takto: ve 4 hod. odpol. byla mše sv. děkovná s připomínkou za ty, kteří tohoto roku ve farnosti zemřeli, pak „Te Deum“ a závěrem byla přečtena výroční zpráva o pohybu obyvatel a zpráva pastorační a finanční.

V tomto roce bylo v kostele sezdáno 28 manželských párů a 8 delegováno jinam, celkem 36 manželských dvojic. Pokřtěno 118 dětí, z nich 70 chlapců a 48 děvčat. Pohřbeno bylo 41 osob, z nich 16 bez zaopatření. Sv. přijímání bylo 14.100. Finanční zpráva je vyčíslena v pokladním deníku a týká se příjmů a vydání řád. hospodaření. V rámci mimořádného hospodaření byl do sakristie pořízen zcela nový nábytek z jasanového dřeva a to: 1. příborníková sestava kasetového typu ze 6 částí za 12.026.- Kč, 2. třídílná skříň: 3.155.- 3. čalounění: 600.-Kč, 4.úprava dlažby.219.-kč. Celkem 16.000.-Kč. Vše bylo hotové k vánocům 1966. Prováděl: Valašský dřevoprůmysl, výrob. družstvo Štěpán, ved. Fr. Zimáček.