19.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

a

1963

    

Rok Cyrilometodějský! V pondělí Svatodušní, dne 3. června 1963 zemřel svaté paměti papež Jan XXIII. Mnoho vykonal za svého krátkého pontifikátu, především svolal a zahájil Druhý všeobecný vatikánský sněm, usiloval o sblížení a sjednocení všech křesťanů a o mír na celém světě. Dne 21. června 1963 na svátek Nejsv. Srdce Ježíšova byl zvolen za papeže milánský arcibiskup, kardinál Jan Křtitel Montini, který si dal jméno Pavel VI. Na památku 1.100 let příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu bylo pořízeno sousoší sv. bratří Cyrila a Metoděje. Je to dřevěný reliéf, dílo akad. sochaře Heřmana Kotrby z Brna. Byl posvěcen dne 7. července 1963 v kostele po ranní mši sv. sloužené v bylnické kapli. Až bude zhotoven oltářík pro naši kapličku na Březové, podle plánu téhož akad. sochaře, bude reliéf přenesen z kostela do kapličky na Březové, kde prý podle podání svatí věrozvěsti také kázali.

V době od soboty 25. května do soboty 21. září jubilejního roku Cyrilometodějského 1963 byl opravován venek kostela. Skoro všechny rýny (podokapní žlaby) a jejich svody na kostele byly dány nové, také do oken byly dány plechy a střecha na hlavní věži – je z roku 1911- byla dvakrát natřena fermežovou barvou na konstrukce, zv. plubinolem. Natřeny byly též všechny rýny a plechy.

    Venkovní omítky na lodi kostela, na obou kaplích a na věži byly opraveny a nastříkány žlutým břízolitem pomocí metly. Při tom rožní vazebné kameny na dvou (gotických) pilířích, které jsou po obou stranách lodi u věže, byly zbaveny asi tří omítek a vápenného nátěru a očištěny. Nárožní vazební kameny na dolní části věže byly též očištěny a ponechány bez omítky. V horní části věže rožní kameny už nejsou pravidelné jeden na druhém, ale je mezi nimi i zdivo z drobných kamenů, proto nebyly odkrývány. Třetí pilíř –opěrák- který je hned u objeveného gotického okna, je pouze z malých kamenů, proto byl znovu omítnut a nastříkán.

    Při opravě omítky na bylnické kapli, na její čelní stěně (jižní), byl 15/7 pod oknem objeven zazděný vchod s klenutím. Jedná se asi o vchod do krypty, která byla dříve pod bylnickou kaplí u oltáře Nejsvětější Trojice. Klenutí nad vchodem je od země vysoko 220 cm a vchod je široký 135 cm. Vpravo od vchodu je ve zdi 1m dlouhý kámen s větracím otvorem, ovšem zazděným. Protože za vybouraným otvorem nebyla nalezena chodba do krypty, ale pravděpodobně je  sama krypta zasypaná hlinitopísčitým násypem, plným úlomků lidských kostí, vybouraný otvor byl znovu zazděn a kolem něho bylo několik větších  (gotických zřejmě) kamenů ponecháno neomítnutých, jsou jistě z původního gotického kostela. Podle záznamů ve staré účetní knize byli pochováni v kryptě uprostřed kostela, v kryptě u oltáře Nejsv. Trojice (tj. pod bylnickou kaplí) a v kryptě pod brumovskou kaplí u oltáře sv. Kříže (dnes blah. P. Marie Lurdské). Podle zápisu od dp. faráře Jakuba Jelínka ze dne 14/9 1900: „Krypta u kazatelny je dobře zachovalá, ostatní (krypty) jsou ale zasypané, aby šamotová dlažba mohla být poležena.“ To se stalo v roce 1895.

   V úterý dne 23/7 při oškrabování staré omítky našel zedník p. Hošek z Brumova zazděné neúplné gotické okno asi dva metry od bylnické kaple směrem k věži ve zdi lodi kostela. Vysoké je 401 cm světlost má 130 cm a do hloubky jde nejméně 60 cm. Je z původního gotického kostela. Kámen (ostění)  byl očištěn a ponechán bez omítky. Dne 10. srpna 1963 pátrali jsme s p. Šabršulou po dalších zazděných oknech. Staré, gotické jsme už nenašli. Našli jsme však v bylnické kapli zazděné barokní okno (tj. stejné okno jaké jsou teď v okna v lodi). Je nad obloukem, který je blíž chóře. Později jsme hledali okno i naproti. Okno jsme nenašli, pouze zazděné kulaté poleno přes celou zeď. Snad tam zůstalo z odlehčovacího oblouku nad oknem, které bylo zazděno. Dřevo jsme tam ponechali. Takže se zdá, že nynější loď kostela je celá (obě stěny) z gotického kostela aspoň z roku 1511 a že dnešní klenba kostela a kůr je z r. 1675. Inventář farního kostela v Brumově ze dne 10/8 1804 (byl odebrán do stát. archivu) uvádí, že uprostřed kostela je dubová tabulka s vyrytým nápisem:

   „HOC TMPLUM DEO OPTI: MAXI: AEDIFICATUM, DIVO WENCESLAO DEDICATUM, CONSECCRATUM PER MARTINUM NICOPOLIEN: ANNO DNI. 1511. 12. OCTOBER.“

   „HOC VERO EST DE NOVO REEDIFICATUM, FORNICE ET CHORO CONDECORATUM, QUO ILLUD PTOTEXIT R DUS. AC DOCTS DNUS . PHIAE: MAGISTER. S´. S´. THLIAE: BACCALAUREUS FOR.“ (MATUS)  NICOLAVS IGNATIVS MANSVETI  HVNOBRODENSIS ad majorem Dei Gloriam 12. Julii.“ (=12/7 1675)

  Dne 10. srpna 1963 našli jsme v severní zdi na chóře uprostřed zazděné okno. (Nebo snad vchod na kůr z doby, kdy ještě věž nestála?) Na hůře nad klenbou kostela vyčnívají z bočních zdí lodi trámy z tvrdého dřeva. Nebyla jimi zpevněna zeď? Starý kostel (před r. 1834) byl 15-20 m dlouhý. Měl celkem 7 oken a 11 opěrných pilířů. Dnes z nich zbyly jen tři.

   V pondělí dne 26. srpna 1963 našly se dva erby na jižním opěráku u věže. První uviděl Šternberskou hvězdu zedník p. Miklas z Brumova. Potom jsme čistili i ostatní vazáky na tom opěrném pilíři a brzy jsme odkryli štít s pětilistou růží. Pak naproti štítu s růží našli jsme kámen se štítem či kresbou už velice poškozenou. Zdá se jako by to byla hlava psa nebo vlka (paní Forgáčovou poddaný lid posměšně prý volal Fargačka – tj. vlčice) a ten vlk má kohoutí nohy – pařáty.

   Tak jak na celém kostele i na opěrácích byla na sobě aspoň trojí omítka. Poslední (horní) omítka byla velice pevná, snad z kůroviny, jiná pod ní byla zase z materiálu velice houževnatého. Snad to byl zdejší vápencový tuf. Úplně vespod všechny kameny na celém kostele byly olíčeny vápnem.

   Osmihrotá hvězda byla znakem pánů ze Šternberka. Tito byli na Světlově i na Lukově. Pětilistá růže, znak pánů z Rožmberka. Snad Oldřich z Hradce? Umístění štítů s erby není jistě původní, protože štíty jsou položeny a nestojí na špici. Snad byly dříve někde v kostele, na věži, u vchodu do krypt. Nebyly na podlaze v kostele, že jsou tak málo znatelné?

   Nad velkým oknem na věži zvenku je osmiboký kamenný svorník. Na něm pod starou omítkou byl nalezen vytesaný a černou barvou natřený letopočet 1675. Letopočet byl znovu natřen černou barvou, takže zdola je pěkně viditelný. Nad ním byl připsán rok poslední opravy: 1963.

   Nad svorníkem je výklenek. Protože by se v něm někdy mohla umístit socha sv. Václava (zatím stojí v sakristii) uvádím rozměry výklenku. Pro sochu je nízký. Socha je asi 160 cm vysoká.

   Nakonec byla omítnuta brána nad schodištěm. Byla to dříve hřbitovní brána. Druhá bývala od Bylnice. Po té není už ani stopy.

   Na malé kostelní věži byl na železné tyči otáčivý kohout a korouhvička a makovička z plechu. Na začátku zimy r. 1962 se toto vše vyvrátilo a spadlo na střechu. Při pádu se tehdy makovička rozbila a vypadla z ní zaletovaná plechová krabice, v níž byla pak nalezena Pamětní listina z roku 1877 a brožurka od Dra Františka Pluskala: „Památky hradu, města a panství Brumova na Moravě.“ Obě tyto památky i s novou Pamětní listinou s popisem letošních oprav kostela byly vloženy do nové plechové krabice a dány do nové makovice na malé věži. Nového kohouta z měděného plechu vysekal P. Josef Kolečkář, kaplan ve Val. Kloboukách. Makovičku udělal p. Bedřich Loucký, klempíř v Brumově a vše znovu tam usadili tesaři Strnkovi z Bylnice. Oni také dvakrát natřeli plumbinolem obě věže a po celou dobu opravy kostela stavěli a přemísťovali lešení.

   Nakonec ještě byl postaven u kostela nový misijní kříž a posvěcen. Podél schodiště ke kostelu bylo vysázeno 13 keřů jalovce zahradního a 2 thuje u brány – jedna z nich ve farní zahradě a také u kostela byly vysázeny okrasné keře. Kolem fary byl postaven a natřen nový plot.

   Do svátku sv. Václava bylo vše hotovo. Oprava byla zaplacena z darů farníků. Ale mnozí přiložili i své ruce k dílu, mladí i staří, tesaři, zedníci, klempíři, pomocníci, muži i ženy, mládenci i dcerky, chlapci i děvčata z Brumova i z Bylnice, také stařečci a babičky, všichni se snažili, aby jejich kostel byl co nejkrásnější. Bylo jich mnoho co obětavě pomáhali a pracovali, z mužů p. Smolík a p. Josef Nesázal (dnes už zemřelý) z Bylnice, z žen sl Rozálie Šabršulová a zvláště pí Františka Ondrušová z Brumova, kostelní hospodář p. František Křek z Brumova, neúnavný a obětavý při shánění materiálu i lidí a předevšemi zvlášte p. zednický mistr František Šabršula z Brumova, který celou opravu vedl, sám neúnavně a obětavě pracoval. Těmto a všem ostatním dobrodincům našeho kostela ať Bůh štědře odplatí! Též Místní národní výbor v Brumově nám ochotně pomohl při shánění materiálu a zapůjčením fošen na lešení a také Lesní správa v Brumově zapůjčením vysokých kmenů na lešení u věže.

   Při opravě snažili jsme se uchovat původní ráz kostela, pokud to šlo a bylo v našich možnostech.

   Náš kostel už leccos pamatuje za těch nejméně 700 let svého trvání: hrozné požáry, krvavé války, sám několikrát hořel a byl rozbořen, ale vždy znovu opravován, budován a stavěn jako pomník věčnosti a lásky prostého lidu vůči jejich Bohu. Nějakou dobu byl i v držení jinověrců, to tehdy, když na hradě byl pánem nekatolík. Ale pak zase patřil těm, jejichž předkové jej postavili ke cti a slávě Boží. Kéž i nadále slouží tomuto šlechetnému účelu!

   V roce 1963 bylo sezdáno 29 párů snoubenců, byly pokřtěny 92 děti a bylo pohřbeno 41 farníků. Svatých přijímání bylo 12.540.