16.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

 

1954

     Tento rok, který je jubilejním Mariánským rokem, nezačínal nejlépe. Hned I. neděle v novém roce (3/1), svátek Nejsv. Jména Ježíš, i následující svátek Zjevení Páně, byly pracovní dny. – Byl ohlášen Jubilejní Mariánský rok a jeho odpustky. 14/2 – neděle Devítník – z nařízení Okres. nár, výboru ve Val. Kloboukách pro rychlé šíření chřipky kostely uzavřeny na tři týdny. Před další nedělí zákaz veřejných bohoslužeb byl odvolán. Byl celkem zbytečný, neboť školy i hospody uzavřeny nebyly. Dne 2. dubna na 1. pátek na přání dělníků sloužena večerní mše sv. za velké účasti. Na Květnou neděli a pak též na Velký pátek večer kostelní sbor zpíval české pašije od prof. Hromádky.

    Boží hrob, který dříve stával u hlavních dveří pod věží, byl letos postaven v brumovské kapli, aby bylo více místa a klidu k vykonání pobožnosti. Byl také nově upraven Ze starého Božího hrobu ponechána jen spodní část s tělem Kristovým. Ostatní upraveno tak, aby boží hrob, kam vděčná láska věřících přináší první jarní květy, záplavu světla a bělostná roucha, - byl spíše trůnem živého Boha a zahradou zalitou jasem, než hrobem.

    Slavnost Vzkříšení, třebas bylo chladno a poprchalo, a podobně i 20/6 průvod Božího Těla, konal se za velké účasti hlavně mužů. Dne 13/6 bylo první sv. přijímání – celkem 107 dětí, děti ze Sv. Sidonie měly tentýž den 1. svaté přijímání v Sidonii.

    V neděli dne 4/7 konala se primice bylnického rodáka dp. Václava Rosenberga. Po studiu na vládním bohosl. semináři v Litoměřicích byl vysvěcen na kněze pro pražskou diecési světícím pražským biskupem Drem Elktschnerem, neboť pražský arcibiskup Dr. Josef Beran je stále ve vězení. V sobotu dne 3/7 byl primiciant uvítán na bylnickém nádraží i předsedou MNV v Bylnici a v průvodu s hudbou uveden do kostela, kde bylo požehnání. V neděli z domu svého bratra v Bylnici byl uveden do farního chrámu, kde za velké účasti věřících a za assistence bohoslovců sloužil svoji první mši svatou. Kázal administrátor. Rodáci kněží nebyli na této slavnosti, jsou kdoví kde a polesdní z nich, P. Frant. Pevný, který byl vysvěcen před sedmi lety, je ve vězení na Mírově. – Odpoledne dp. primiciant uděloval novokněžské požehnání. – Kéž i jemu dá Bůh hodně milosti a síly k těžké práci na vinici Páně!

    Na začátku školního roku bylo rodičům připomenuto, že podle nařízení musejí své děti písemně přihlásit k vyučování náboženství. Při půlnoční mši sv. zpíval kostelní sbor Křičkovu Pastorální mši valašskou a při hrubé Jitřní zlínskou.

    V tomto roce uzavřelo círk. sňatek 53 manž. párů. Pokřtěno bylo 102 dětí, z nich 47 chlapců a 55 děvčat. Pohřbeno 55 farníků. Z nich 18 nebylo zaopatřeno, zemřeli náhle nebo kněz nebyl volán. Svatých přijímání bylo 16.400. Pobožností na sv. Silvestra za pěkné účasti ukončen starý rok.

V Brumově dne 31. prosince 1954.                     Antonín Vrzalík                          

                                                                                       administrátor.