12.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

 

1950

         

     Tento rok byl rokem klidné, vnitřní práce. Silné zásahy státních úřadů pro věci církevní  nezvykle zasahovaly do církevní administrativy. Sňatky od počátku roku musí být nejdříve uzavřeny státní a pak příprava a sňatek církevní. Dosavadní matriky uzavřené a pořízené pro účely církevní nové matriky.

     Velmi bolestně zasáhla celou farnost zpráva, že 13. dubna zemřel v Čes. Budějovicích – v nemocnici – náš rodák, kněz zlatého srdce, všemi, kdož ho znali, oblíbený P. Jan Lysák, pohřeb jeho se konal z Bylnice za účasti všech farníků a 28 kněží. Průvod byl více jako kilometrový. Z Čech, z jeho farnosti, přijelo více jako 60 farníků, aby svou účastí, obětmi a modlitbami poděkovali za jeho práci mezi nimi. Vděčnost svou projevili i tím, že svým nákladem dali postavit prostý pomník nad jeho hrobem. Odpočívej v pokoji!

     Jelikož ve veřejném životě byl hlásán rok stranického školení, tu farníci vzali za své prohloubit své náboženské znalosti a dobrovolně se zavázali čtením Písma svatého – Nový zákon. Též dp. farář je v tom podporoval tím, že v neděle před sv. požehnáním míval kázání o Písmu sv.

     Kéž tato dobrá vůle a píle přinese hojnost požehnání našim křesťanským rodinám z této školy Kristovy lásky.

     Dne 16. července – Sbor dobrovolných hasičů v Brumově, vzpomenul svého 75 výročí založení a to slavnými bohoslužbami, před nimiž byla posvěcena nová motorová stříkačka.

    Z hlavních prací lze vzpomenout práce na rekonstrukci hřbitova. Byla prohloubena a rozšířena studna na hřbitově a položeno potrubí vodovodu po celém hřbitově a do sakristie.

    Pochopení farníků pro úpravu hřbitova bylo malé.

                                                       V Brumově 31. prosince 1950

                                                                                   P. Arnošt Horák, farář