11.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1949

         

V tomto roce se s pomocí milosti Boží prohlubovala a upevňovala zbožnost věrných farníků. Toho projevem je rozšíření Živého růžence a získání členů pro Apoštolát sv. Cyrila a Metoděje. Živý růženec má u nás nyní celkem 18 růží, z toho jsou 3 růže dětské. Kéž nám bl. Panna Maria vyprosí hojnost dalších milostí a Božího požehnání. Za celý rok bylo podáno 20 000 svatých přijímání. Velmi potěšitelná byla účast věřících při celonočních adoracích:  velikonoční u Božího hrobu, svatováclavské i vánoční. Byla jim věnována zvýšená přípravná péče, což přineslo krásné ovoce. Zvlášť krásně byli věřící připraveni na duchovní oslavu svátku sv. Václava, farního patrona, triduem, které vedl obětavý a nadšený kněz z řádu sv. Dominika P. Dominik Marek. Zaplať Pán Bůh!

     Též důstojný pan farář Arnošt Horák věnoval duchovnímu růstu svých farníků mnoho času a sil. Byla to kromě obvyklých nedělních kázání postních denní kázání při májových pobožnostech, pravidelná měsíční kázání při nedělních svátostných požehnáních. Kéž se za svou obětavou práci dočká pravé radosti!

     Největší slavnost a radost zároveň prožívala naše farnost ve svátek Petra a Pavla. V ten den zavítal k nám náš milovaný pan arcibiskup, jeho Excelence, dr. Josef Matocha, aby posvětil náš nový svatostánek a oltář. Byl velmi srdečně přivítán velkým množstvím farníků, třebaže byl pracovní den. Dělníkům z místní továrny MEZ i z pivovaru bylo dáno volno. Mile působil i početný průvod krojovaných z Nedašova s vlastní kapelou. po přivítání před farou promluvil pan arcibiskup několik vřelých slov, prozrazujících vskutku dobrého pastýře. Lid odpověděl upřimnými slzami a statečným odhodláním. Pak odešel průvod do kostela, který byl slavnostně vyzdoben a naplněn do posledního místečka. Posvátné obřady svěcení trvaly 3 hodiny. Liturgické zpěvy při nich zpívali olomoučtí bohoslovci, vedení svým profesorem církevního zpěvu, vldp. P. Josefem Olejníkem. Pak sloužil pan arcibiskup pontifikální mši sv., při níž byla místním chrámovým sborem a několika ct. pány bohoslovci zpívaná ponejprv na zdejším kůru chorální mše z  Boží cesty Missa angelis. Na varhany hrál též vldp. P. J. Olejník. Krása posvátných obřadů a velebnost prontifikální mše sv. působily mocným dojmem i na zdejší prostý lid, který si na konec z celého srdce zazpíval: „Kéž tvůj oltář nikdy neuhasne v našich zbožných vlastech slovanských …!“ Dejž to Pán Bůh a provázej svým požehnáním všechny, kteří nám tento nezapomenutelný den připravili.

     Našemu chrámovému sboru zůstalo z tohoto dne ještě něco víc než krásná vzpomínka. Je to vzácná přízeň vldp. P. Olejníka. Byl podle jeho vlastních slov překvapen tím, že na zapadlém Valašsku slyšel poměrně dobře provedený liturgický zpěv podle přání a předpisů Církve svaté. Tato skutečnost bude prý mu oporou v jeho reformní činnosti na poli církevního zpěvu. Od té doby sleduje občasnými návštěvami, na něž je srdečně zván vldp. farářem, vnitřní růst našeho sboru a zdůrazňuje, že tento růst je podmíněn prohlubováním duchovního života zpěváků. Jen zpěv vycházející z čistých a zbožných duší líbí se Pánu Bohu a může plnit své pravé poslání. Byl potěšen skutečností, že tento základní předpoklad byl u nás připraven. V tomto roce vykonali si totiž všichni zpěváci a většina zpěvaček duchovní cvičení, což jim bylo umožněno milou pozorností a morální i finanční podporou vldp. faráře.

     V tomto roce byly dokončeny některé práce. Jsou to především elektrické věžní hodiny, při jejich umisťování bylo třeba dát i nové podlahy ve věži. Celkový náklad na hodiny činil 127 065,50 Kč.

     V kostele byly odborně očištěny náhrobky, přemístěny a očištěny portály, na brumovském náměstí očištěna socha Nejsvětější Trojice, v Bylnici socha Jana Nepomuckého, na hřbitově očištěn hlavní kříž a zasazena vstupní brána ozdobena ruční krásnou řezbou. Byla za 32 968 Kč. Ve farní budově byl zřízen domovní vodovod a vymalována většina místností. Tyto práce si vyžádaly nákladu 13 117 Kč.

     Bylo zakoupeno nové bohatě zdobené velké ciborium za 9 637, 80 Kčs, potřebné zlato věnovali farníci – a socha sv. Judy Tadeáše za 11 555 Kč. Je umístěna v bylnické kapli. Farníci se k sv. Tadeáši utíkají s důvěrou ve všech svých těžkostech. Kéž na jeho mocné přímluvy a přímluvy všech svatých žehná dobrý Bůh naší farnosti a celému národu!