8.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1946

         

Rok poválečný, plný změn, napjetí, vyrovnávání sil. I v naší farnosti jsme téměř zahájili změnou. Dne 1. března odešel dp. Farář, P. Alois Kupka, jako farář do Krnova. Administrátorem ustanoven dosavadní kaplan, P. Arnošt Horák. Nový kněz přidělen nebyl. Zůstali tedy dva místo dosavadních 3 kněží. Dp. katecheta, P. Antonín Balcárek. Je churav, takže mohl jen málo vypomáhati v duchovní správě. Dp. administrátor měl každou neděli 2 kázání, o nedělích postních ještě kázání odpolední s pobožností křížové cesty a denně kázání o májových pobožnostech. Před prvním pátkem zavedena večerní pobožnost s kázáním a sv. zpovědí. – od začátku škol. Roku 1946/47 vypomáhali ve školách přespolních 2 laičtí katecheté, kteří vykonali zkoušky katechetské v Olomouci v měsíci srpnu. – Do nepovinného náboženství na měšťanské škole (ve IV. ročníku 1. hod a v uč. kurse 2. hod týdně) se přihlásili všichni žáci.

Obnova sv. misie, Triduum

Dp. Misionáři z Mor. Ostravy, redemptoristé, konali do 20. do 23. března sv. misie dětí a od 23. do 31. března obnovu sv. misie.

Ve dnech 26. –30. září konal dominikán, P. Cyril Šíma triduum. Sv. zpovědí bylo 1196, sv. přijímání 1587. V noci z 27. na 28. září byla celonoční adorace. O 23. do 24. hod. byla konána adorační pobožnost za hojné účasti věřících. Vedl ji dp. administrátor. Ve svátek sv. Václava přišli na hrubou mši sv. s hudbou a v průvodu krojovaní Nedašovjané. Přivedl je dp. P. Frant. Půček. Velkolepě vyzněl odpolední průvod s Nejsvětější Svátostí Oltářní náměstím.

    Rovněž mohutně a jímavě působil průvod konaný večer na svátek Všech svatých z kostela k pomníku padlých na náměstí. Věřící nesli rozžaté svíce, zpívali nábožné, dušičkové, písně. U pomníku promluvil dp. Administrátor o obětech padlých a zdůraznil, že my máme svou lásku k vlasti dokazovat nejen svědomitou prací, nýbrž též horlivou modlitbou a plněním povinností vůči P. Bohu. Těchto několik slov mocně působilo. Poněvadž právě o tento svátek Všech svatých se bojovalo – měl být zrušen. Ke zvýšení slavnostního rázu přispěli i místní p. hudebníci.

    K oslavě svátků vánočních nacvičil p. varhaník 2 české mše sv. Hudebníci však odmítli účinkovati. Leč i tak byly vánoce důstojně oslaveny, zvláště horlivou účastí věřících na celonoční adoraci a četnými dárky pro ctihodné pány bohoslovce z olomouckého semináře. Byla totiž nově zavedena pokladnička „Pro bohoslovce“. Věřící projevili opravdu krásné porozumění. Za měsíc se v naší chudé farnosti vybralo 750 Kč. – Jesličky však musely býti opět vypůjčeny od p. Fr. Pšenčíka. Máme v plánu pořídit jesličky nové a současně i Boží hrob.

    K prohloubení náboženského vzdělání opět zavedena „lišta“. Přes počáteční nezájem a finanční těžkosti byla stále udržována a jest pozorovati určité zlepšení.

    Pro dívky byly pořádány pravidelné jednodenní nábož. kursy na sv. Hostýně, později laskavostí ctihodných sester v Uh. Brodě – vždy jednu neděli v měsíci. Účastnilo se jich 15-28 dívek z naší farnosti. Je to opravdu dosti, uvážíme-li, kolika drobných obětí návštěva těchto kursů od každé dívky vyžadovala. Bylo však žádoucno, konati tyto potřebné kursy přímo ve farnosti, aby se jich mohlo účastniti co nejvíce dívek. Dá-li Pán Bůh, uskuteční se příštím rokem.

    V tomto roce nově pořízeny: bílý a černý pluviál a celá zelená souprava: 4 komže pro ministranty, 1 pro kostelníka, 2 dalmatiky, 1 ornát, 1 pluviál a 1 antipendium, na posled pak antipendium fialové a po 2 kusech: korporál, purifikatorium, palla a humerál.

    Hřbitov:  V polovici měsíce října přijela zdravotní komise. Po zhlédnutí hřbitova trvala na jeho zrušení. Poněvadž však není vůbec vhodného místa k založení hřbitova nového, dosáhli jsme povolení k úpravě hřbitova starého. Ihned zaměřeny výškové body a celý hřbitov nově přeměřen podle podrobných plánů, které vypracoval p. Vojtěch Macků ze Sv. Štěpána. – Dle nařízení Okresního národního výboru má obec do 2 roků postaviti v pravém rohu starého hřbitova novou márnici s pitevnou. – Věřící již pochopili nutnost úpravy hřbitova až na ojedinělé případy.

    Schodiště: Plány na naše nové schodiště vypracoval a nakreslil p. Ing. C. Bohumil Machala. Stavba byla již stavební komisí povolena. Kámen byl a bude darován ze singulárního lesa z Bylnice. Láme jej p. Jaroslav Lysák z Bylnice. Za celý rok bylo vybráno 72 000 Kč. V obnosu jsou zahrnuty i dary na jednotlivé schody á 1000 Kč – 19 schodů.

    Lavice: Farní úřad požádal majitele singulárního práva v přifařených obcích a obec Brumov o darování potřebného dřeva na zhotovení kostelních lavic. Jeho žádosti všichni ochotně vyhověli a darovali celkem 21 m3 dobrého dřeva dubového a modřínového.

    Varhany: Před vánočními svátky byly fou. Rieger z Krnova vyčištěny a opraveny varhany.

    Stavba kostela na Vláře: Snahou farního úřadu bylo, postaviti kostel, faru a hřbitov společně pro obě osady – Sv. Štěpán a Sv. Sidonii – ve Vlárském průsmyku. Každá osada však chtěla stavěti svou kapli. Dalo dosti práce, než obě pochopily a přistoupily na návrh farního úřadu. – Byla podána žádost k ministerstvu zemědělství o vyvlastnění pozemku.

     Amerika: Se všemi svými potřebami a plány seznámil farní úřad Čechy – krajany – v Americe. Byl potěšen vzácným pochopením a vřelým zájmem i povzbuzením, vyjádřeným v došlých dopisech i 2 peněžních zásilkách á 5 000 Kč. Bůh jim zaplať!

     Bylo též pozlaceno staré ciborium vzácné ruční práce.

    Katolický dům. Kostelní konkurenční výbor dal povolení k tomu, aby bývalá farní stodola, částečně již dříve v obývanou místnost upravená, byla dle možností přebudována v Katolický dům. Práce se ujali velmi horlivě a s nadšením členové Tělovýchovné jednoty čsl. Orla. Dětská Mikulášská besídka s nadílkou byla pořádána v našem Katolickém domě. Budova má sál 6m x 14 m, přísálí, jeviště, šatnu a předsíň. Čeká tam ještě mnoho práce, ale všechny podniky katolic, spolků a lidové strany mohou tam již býti pořádány. Na jaře se bude horlivě v práci pokračovat, aby se náš Katolický dům mohl státi střediskem kulturního života katolíků ve farnosti brumovské.

     Je nutno soustředit všechny síly a postavit se jako pevná hráz příboji nepřátelských vln. Jejich nárazy bylo v uplynulém roce citelně pozorovati. Mluvilo se jednalo se ustavičně o sjednocení, ve skutečnosti celý veřejný život v obci a ve farnosti dal by se vyjádřit slovy: mlčky vyhlášený kulturní boj, boj nepochopeného materialismu proti duchovním hodnotám. Stáli jsme pohotově v obraně – a bát se nemusíme. Kromě pomoci Boží, o kterou prosíme a na niž spoléháme, máme v obci pevné pozice, číselnou převahu, jak ukázaly právě v květnu t. r. konané volby.  Tyto volby rozvířily jinak aspoň zdánlivě klidnou hladinu života. Zvláště pastýřský list O volební povinnosti vzbudil mocný ohlas na opačném břehu. Škoda však vzpomínati. Zajímavé jsou podrobné výsledky voleb. Překvapila obec Bylnice, kde nad očekávání zvítězila KSČ převahou 6 hlasů.

    V obci Návojné konaly se t. r. též volby, které měly rozhodnouti o odfaření od farnosti brumovské, aby mohla býti utvořena farnost nedašovská. První volby, konané dne 16/2 1946 rozhodly převahou 8 hlasů pro Brumov. Nespokojenci podali odvolání. Proto se koncem prosince konaly volby znovu za dozoru SNB . Brumov však získal o 24 hlasů více. Není tedy tato dávná bolest farnosti odstraněna, zůstává zase neurčitost a v obci Návojné nezdravé napjetí.

     Ale ještě další citelné bolesti rozechvívaly letos srdce katolíků nejen v naší farnosti, nýbrž v celé republice. Při tvoření nových ústavních zákonů byly podány návrhy na zrušení většiny katolických svátků a na zrušení všech soukromých, to znamená klášterních, škol, pod heslem „Jednotné školství!“ Katolíci se hájili ze všech sil v parlamentě, v tisku i podpisovými akcemi. Tyto byly provedeny i na naší farnosti. Pokud však budou tyto hlasy vzaty v úvahu, v demokratické republice, ukáže budoucnost.

     28. října 1946 podepsal p. prezident republiky dr. E. Beneš, zákon o dvouletém pracovním plánu. Každý dobrý Čech jistě přijal dvouletku s radostí. Vždyť se jedná o nutné zlepšení hospodářských podmínek ve státě. Bohužel však v přílišné pečlivosti o blaho pozemské a nedbání příkazů Božích byly zaváděny „dobrovolné pracovní směny“ v neděli a zasvěcené svátky. Ale tato - zajisté nesprávná – horlivost ochabla. „Směny“  zůstaly pouze v uhelných dolech, kde se stále jeví jejich potřeba. – V naší farnosti uplatňujeme horlivost v modlitbách „za křesťanskou náplň našich zákonů“.

      Příznačným pro tento rok je též stěhování do Pohraničí.

Kolik farníků se odstěhovalo z našich obcí, vysvitne z tabulky o počtu obyvatel:

 

 

K 1.1. 1946

K 1. 1. 1947

Úbytek

Brumov

1 818 obyv.

1649 obyv.

164 obyv.

Bylnice s osadami

2673 obyv.

2 328 obyv.

345 obyv.

Návojná

546 obyv.

483 obyv.

63 obyv.

Celkem

5 037 obyv.

4 460 obyv.

577 obyv.

 

     Odešlo tedy z naší farnosti přes 500 obyvatel. Kéž by neutonuli v moři náboženské vlažnosti, o níž nám z Pohraničí docházejí stále smutné zprávy. Bůh je opatruj!

     Významnou a radostnou událostí t. r. byla oslava 1. výročí osvobození Brumova a Bylnice dne 1. května. Byla pořádána společně oběma obcemi na náměstí v Brumově. K slavnostnímu proslovu byly vzaty podrobné údaje z této Pamětní knihy. Vzbudily všeobecnou pozornost. Proslov přednesl svým rázovitým způsobem – nesmlouvavě katolickým – dp. P. Arnošt Horák.

    K této příležitosti bylo pořízeno tabló padlých a umučených ve 2. světové válce z naší farnosti. Kéž jejich krvavá oběť svolává na naši drahou vlast hojnost Božího požehnání! Oni padli – my pracujeme ze všech sil, každý na svém místě, pro větší čest a slávu Boží, aby celý náš život zněl jako jásavé a velebné „Te Deum laudamus“!