7.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1945

         

Rok 1945 je rokem všeobecné naděje na konec války, která vchází do sedmého roku svého trvání. V ulicích městských a i v ostatních obcích se objevily menší svazy maďarských vojáků. Ovšem zanechali smutné dědictví – skvrnitý tyfus, kterému padly v měsíci březnu dvě oběti z Brumova, manželé Kalužovi.

    19tý březen, svátek sv. Josefa, byl věnován mužům jako jejich patronu. Po zvláštní promluvě sloužena byla mše sv. za muže celé farnosti.

    Po tři týdny – vždy v pátek, sobotu a neděli – byla stavovská kázání se sv. zpovědí a společným sv. přijímáním. Účast na všech veliká. Kázání měli Salvatoriáni z Val. Meziříčí.

    Letos poprvé po šesti letech byl průvod slavnosti Vzkříšení náměstím. Účast obrovská.

    Březen a zvláště měsíc duben byly pohnutými. Farnost den ze dne přeplněna německým a maďarským ústupovým vojskem. Brali seno, slámu a některým i dobytek. Poslední útvary ústupové vyrabovaly místní velkostatek. Skorem tři týdny v době největších vojenských ústupů německého vojska bylo obyvatelstvo stále v nebezpečí bomb. První větší bombardování dne 16. 4. Brumov i Bylnice byly zasypány bombami. Cílem byl tunel v Brumově, v Bylnici nádraží a posledně i německé vysílačky.

16. 4. zasažen byl  „hotel Cobl“ v sousedství fary a zapálena stodola p. Valčíka v Bylnici a nádraží. Obětí lidských, dík Bohu, žádných. 17. 4. znovu bombardováno nádraží v Bylnici, Vlára a ve Sv. Štěpáně ostřelována z kulometů letadel Stará Huť. Přestože padlo velké množství bomb, nebylo lidských obětí. Jistě že Matka Boží a sv. Václav za nás orodovali: vždyť denně v kostele jsme se k nim ve zvláštních modlitbách utíkali.

    27. 4. okolo deváté hodiny opět v Brumov cílem bombardovacích letadel. Padlo asi 60 bomb. Obětí žádných. Odpoledne téhož dne mezi půl druhou až druhou hodinou bombardována velmi silně část Bylnice zvaná „Lúčky“. Celá ulice jevila bolestný pohled. Padly první oběti. Tři na místě mrtví – manželé Hosanovi,  národnosti německé a 31tiletý Jarolím Vaculčík, národnosti české. Dva těžce raněni – p. Šenkeřík František a p. Pavelka Josef, dostalo se jim poslední pomazání. Oba zranění podlehli. Všichni pohřbeni za velké účasti věřících.

    Dny nejistoty a napětí rostly den ze dne. Hukot děl byl stále více slyšitelný a koncem dubna vyhazovány výhybky, točny, mosty železniční a naposled mosty silniční. Vše svědčilo o frontovním území naší farnosti. Celá řada kulometných hnízd okolo Brumova a Bylnice ale – dík Bohu – děla byla odtud odtažena a ústup německých vojsk do nitra protektorátu. Poslední jednotky vyhodily mosty v obcích a značně poškodily obytná stavení. V Brumově dům Kostky, řezníka v sousedství fary, v Bylnici dům Černých a Ruprechtů a také celá řada domků v části „Husího rynku“ v Bylnici byla značně poškozena a mnohé části z domů vytrženy. V Návojné nejvíce poškozen dům obchodníka Míče a obuvníka Surého. Oba domy byly takřka rozmeteny. I část budov velkostatku v Návojné poškozena. Tak přestáli jsme hrůzy válečné. Obětí lidských, dík Bohu, Matce Boží a sv. Václavu nebylo.

    1. května měl býti vyhozen poslední most v Brumově u sv. Jana. Německá hlídka čekala zde na svůj poslední transport od Nedašova a Návojné. V tom došla zpráva, že osvobozovací armáda Rumunů stojí u nádraží v Bylnici. Zpráva se rozšířila jako blesk. Ihned navázáno spojení, mladí muži a zvlášť mládenci 14 – 25 let v plném elánu a nadšení obstarávali spojení s bratrskou armádou a po instrukcích o postavení posledních německých složek podařilo se brumovským mládencům přimět rumunské velitelství, aby ihned spolu s nimi osvobodili Brumov od německých vetřelců a zachránili ještě poslední mosty. Okolo dvanácté hodiny se už rozvířila střelba našich chlapců proti Němcům, nastala silná přestřelka, když tu na návrších objevili se první vojáci osvobozovací rumunské armády v čele se dvěma slovenskými financi a našimi brumovskými nadšenými a odvážnými chlapci. (Až na dva samí Orli.) Střílelo se na všech úsecích brumovských vrcholků, u sv. Anny, od hradu k mostu sv. Jana a se Sucháně svištěly kulky v boji o očistu od německých okupantů. Kulomety všech ráží, minomety a automatické zbraně jen řinčely dlouho do večera a i druhý a třetí den, kdy byly potlačeny a nebo zajaty poslední hrstky Němců. Tento boj si vyžádal dvě oběti, otce rodiny dvou dětí p. Fojtíka (člen Orla), který přímým zásahem nepřátelské kulky byl na místě mrtev a zbožného mladíka 25ti let p. Josefa Polácha (taktéž Orla), který svou odvahou dostav se do nejtěžší seče byl zraněn těžce do nohy a pro velkou ztrátu krve zranění podlehl následujícího rána. Obdržel poslední pomazání. Třetí, p. Ovesný těžce zraněný na hlavě, léčil se v nemocnici v Trenčíně. Šťastně ze zranění vyvázl. Tak byla splacena těmito obětmi daň na oltář vlasti. Bůh jim buď milostiv a odplať vše!

     2. května objevily se ve farnosti též první jednotky ruského vojska. Velkostatek v Brumově i v Návojné zabrán. Živý inventář stal se válečnou kořistí ruského vojska.

     Dvěma skvrnami znečistil se poněkud ten jas a radost z osvobození a to, že někteří občané v Brumově vyrabovali zestátnělé domky bývalých německých financů a lidé v Návojné statek Zentnerů. Vše museli vrátit. Druhá nešikovnost předčasně oslavované svobody bylo tancování v době, kdy Praha v těžkých bojích volala o pomoc.

    8. května k radosti všech oznámen velkým maršálem Josefem Stalinem mír světa, potření německých armád, které naprosto kapitulovaly. Neznámost budoucnosti poněkud zdržovaly plné radostné projevy, ale přes to každému bylo jako by se probíral z těžkého snu. Dík Bohu Matce Boží, že dán byl světu mír. Ustala trestající ruka Boží a čeká nápravu lidstva. Bude? Modleme se a modleme se neúnavně v důvěře v milosrdenství Boží.

     9. května přišli občané Bylnice s hudbou ve velkém průvodu do kostela na májovou pobožnost poděkovat Matce Boží za ochranu. Velitel ruské posádky, kapitán, v Brumově žádal kněžstvo, aby i s dotyčným průvodem přišli na náměstí před radnici, kde pochodovala jednotka ruské armády. Oficielně byl oznámen mír projevy p. řed. Straňáka, předsedy národního výboru, které byly ustaveny ve všech osadách farnosti. V projevu tlumočil p. Straňák dík ruské armádě a jejímu nejvyššímu veliteli slavnému maršálu Josefu Stalinovi dík za osvobození a provolána sláva ruské armádě, jejímu maršálu J. Stalinovi, p. presidentu dr. E. Benešovi a všem, kdož přispěli k míru a k osvobození. Za zvuků národní hymny slavnost skončena.

     10. května konaly se v místním chrámu Páně slavné děkovné bohoslužby. O půl jedenácté slavnostní kázání, mše sv. s asistencí, Te Deum, Svátostné požehnání a písní Sv. Václave a národními hymnami skončeny. Při službách hrála hudba z Brumova „Ejhle oltář …“. Bylnice přišla průvodem. Zástupci škol, četnictva, úřadů a předsednictva národních výborů zaujali vyhražená místa v presbytáři. Zvlášť děkovné služby Boží ve Sv. Sidonii a ve Sv. Štěpáně byly v neděli 13. 5.

    Za vše všem Deo et Mariae gratias ago.

     Práce na hřbitově: hned zjara ujaly se čištění hřbitovní stráně školní děti. Vysazena byla stráň hřbitova pětisty stromy různého druhu malými sazenicemi. Okolo chodníku k záchodu zasazeny topoly. Upraveny i parky u kostela. Rozšířeny cestičky. Opět sestříhána hráz.

     Nutno poznamenat, že dík obětavosti hospodyň z Brumova získali jsme 45 kusů nových váz trojího druhu. Díky jim. Darem pí. Kouřilové plátna a péčí pí. Kovaříkové a pí. Svobodové z Bylnice získáno plátno a celá výzdoby mariánského oltáře.

     Na májových pobožnostech denně kázání.

     Zahrádka před farou ozdobena růžemi.

     V době podzimní rozměřen hřbitov na jednotlivé oddíly, vyměřeny přesně cesty a chodníky k jednotlivým hrobům. Vyměření provedl p. Ing. Doleček z Val. Meziříčí. Pořízen technický odborný popis renovace hřbitova.