6.

Z historie naší farnosti

home

Pamětní kniha farnosti sv. Václava
pokračování

zpět na seznam

1944

      

    29. prosince 1943 jako administrátor farnosti brumovské byl ustanoven P. Alois Kupka, někdejší administrátor Baťova, později provisor v Litenčicích.

    1. 1. 1944 ujal se dle ustanovovacího dekretu duchovní správy. K nově ustanovenému administatoru chovali se zpočátku farníci trochu nedůvěřivě a dávali najevo, že počítají jako s nastávajícím farářem dp. kaplanem. Během tří týdnů projevila se důvěřivost i k dosavadnímu administrátorovi, takže po vypsání benificia brumovského projevili farníci, aby dosavadní administrátor žádal o beneficium. Tak se i stalo a dekretem s platností od 1. 8. 1944 ustanoven byl dosavadním administrátor farářem v Brumově. Starostové obcí, členové rady a zástupové úřadů, škol i četnictva projevili opravdu srdečně svá blahopřání. 9. 9. 1944 provedl instalaci vldp. děkan P. V. Skácel. Přítomni byli zástupové škol, úřadů, obcí a z velkostatku p. důchovní Havlina a z kněží p. děkan P. V. Skácel, P. Bartoš, ze Štítné a Vlachovic a místní kněží.

     I pomluvy dostaly se k slovu. Neměly dlouhého trvání. Byly z toho určité nepříjemnosti i v Olomouci, ale během jednoho roku přešlo vše v zapomenutí.

    Určité potíže byly s bývalou hospodyní pí. Vindyšovou, která ač měla byt, nechtěla faru kvůli nábytku po zemřelém vldp. faráři P. Augustinu Opravilovi opustit. Po několika soudních řízeních ohledně pozůstalosti bylo jí právo na nábytek přiřknuto na zákrok farního úřadu a tak po roco od úmrtí vldp. faráře vystěhovala se 21. 11. 1944.

Pastorace:

     Rok 1944 byl bohatým na novoty. Od 1. března do 5. 3. byla ve farnosti duchovní obnova. Vykonal ji člen řádu O.O.P. Emil Boreček z Olomouce. Měla celkem jedenáct kázání a z toho dvě stavovská. Dlouholetí poenitenti přiklekli ke zpovědnici. Za vše dík Bohu.

    V kostele byly zavedeny společné mešní modlitby při mši sv., které došly obliby.

     V měsíci květnu – májové byly velmi navštíveny. Čtly se úryvky ze zjevení P. Marie v Lurdech a na konec krátké povzbuzující doslovy. Rodiče denně posílají družičky.

28. 5. pokřtěna byla v místním chrámu Páně po řádném čtyřměsíčním vyučování osmnáctiletá sl. Svrčková, dodaná sem charitou z Mor. Ostravy.

     Měsíc červen: každý pátek pobožnost k Božskému Srdci Páně s promluvou. Chlapci v bílých šatech byli čestnou stráží.

     Slavnost Božího Těla  byla jen okolo kostela, kde postavěny oltáře, účast veliká, ale v půli vše přerušil prudký liják.

    Visitaci provedl vldp. děkan P. V. Skácel. Pohotovost dětí svědčila o dobré katechesi.

     Charita: rok 1944 znamená rozmach charitní. Jednak kázáními, která byla tři, tak i charitními pobožnostmi se rozvíjela velmi slibně charita. Obce rozděleny mezi důvěrníky a tak koncem t. r. čítá Charita 1500 členů. Plně se rozvinuly odbory charity a to: ošetřovatelský, který zahájil činnost 19. 5. Ošetřovatelkou jmenována s. Šimčíková Marie, přidělená okresní Charitou. Odbor stravovací staral se o přestárlé a nuzné. Odbor ústavní  o farní chudobinec, kde vystaven plot, spraveny dlažby, opraveny sporáky a schodky u obou schodů. Vyžádal si nákladu přes 6 000 K.

Příjmy Charity přes 53. 000 K

Vydání celkem        42. 000 K

     Primice P. K. Divoše: 8. 7. o páté hodině uvítal starosta Bylnice a dp. katecheta P. Antonín Balcárek za kněžstvo novokněze dp. P. K. Divoše na nádraží. Před farou uvítán místním farářem. V neděli 9. 7. vyšel z fary průvod s novoknězem k první mši sv. Kázání měl jeho spolužák. Velká účast věřících svědčila o lásce lidu ke kněžství. Hostina byla na faře.

    27. 8. slavnost poděkování za boží úrodu a požehnanou sklizeň. Po příležitostném kázání hospodáři a hospodyně v symbolickém obětování odkládali po kláscích na evang. stranu oltáře. Starostové obcí obětovali věnce s obilí. I velkostatek byl čestně zastoupen.

    Patrocinium: svátek patrona našeho chrámu Páně byl uctěn zvláště celonoční adorací po vzoru sv. Václava. Takřka celou noc se střídali věřící v adoraci. Po eucharistickém průvodu Te Deum, Svátostné požehnání a chorál „Svatý Václave“.

    Sv. misie: 27., 28. a 29. 10. konaly se sv. misie pro děti. Od 27. 10. do 7. 11. sv. misie pro dospělé. Vykonali je misionáři z řádu sv. Alfonse Redemptoristé a sice P. Chytil Bedřich, jejich superior, P. Potěšil a P. Dihel, ve Sv. Sidonii a ve Sv. Štěpáně quasimisie P. Bařinka.

 

Počet katolíků a nekatolíků:

Brumov   1433c.,     31 ac.

Bylnice, Sv. Sidonie, Sv. Štěpán  2639 c.     5 ac.

celkem 4554 kat., 36 nekat.